Fredag 14 Maj
Stockholm

Stereotypa killar löper större risk att bli våldsamma

Forskning visar att män som är negativt inställda till jämställdhet löper större risk att begå våldshandlingar.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ungdomar som är negativa till jämställdhet och som håller med om påståenden kring stereotypa könsroller är i riskzonen för att begå våld eller kränkningar, det visar ny forskning från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Enligt Dagens Eko ökar risken för unga killar tre gånger. Även unga tjejer som har samma syn på könsroller påverkas negativt, men inte lika mycket.

Stor undersökning

Forskningen som ligger till grund baserar sig på den stora Ungdomsenkäten 2012. Forskarna från myndigheten har kollat svaren på frågor om våld och kränkningar, för att sedan samköra det med svaren på frågor som handlar om könsroller och jämställdhet, det skriver Dagens Eko.

"Kan förändra sådana här attityder"

Men samtidigt finns det de som menar att det inte är så svårt att ändra på föreställningar om stereotypa könsroller.

– Det finns många exempel som visar på att man kan förändra sådana här attityder, till exempel våldtäktsmyter, alltså idéer om att tjejer får skylla sig själva om de blir våldtagna, säger Magnus Loftsson, psykolog som doktorerar på våld och genus, till P3 Nyheter och fortsätter:

– Och när man också förändrar sådana genusattityder så minskar också våldet, både användning och i viss mån utsatthet för våld,

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela