Måndag 17 Maj
Stockholm

Forskare har lyckats göra ett kokt ägg löst igen – varför då kanske du undrar?

Så här gör man ett kokt ägg okokt – och därför är det ett fantastiskt framsteg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Brukar du störa dig på att forskare lägger ner en massa tid och pengar på värdelösa experiment och oanvändbara studier?? Då kanske den här nyheten stör dig – åtminstone till en början. Att forskare har kommit på hur man gör ett hårdkokt ägg löst igen kanske inte låter så hett. Men det är faktiskt ett stort framsteg!

När du kokar ett ägg så binds proteinerna i ägget ihop, och fram tills nu så har forskare trott att denna process är omöjligt att göra åt andra hållet. Proteinerna är alltså för evigt ihoptrasslade. Eller?

NEJ! Genom lite karbamid, eller urea som det också heter, och en maskin som snurrar sjukt jäkla fort så har forskarna lyckats trassla upp äggproteinet igen. 

– Det handlar inte direkt om ägget i sig, vi vill mest bara visa hur kraftfull den här maskinen är, säger Gregory Weiss, en av forskarna bakom äggstudien. 

Men okej, visst. Men hur är det här bra då?

Jo, att kunna återanvända proteiner som man trodde vara oanvändbara kan förändra allt! Till exempel kan det göra cancerforskning och cancerbehandlingar mycket billigare och mer tillgängligt, skriver The Independent

COOLT VA?

Bra va?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela