- Foto: TT bild

Forskare har lyckats göra ett kokt ägg löst igen – varför då kanske du undrar?

Så här gör man ett kokt ägg okokt – och därför är det ett fantastiskt framsteg.


Brukar du störa dig på att forskare lägger ner en massa tid och pengar på värdelösa experiment och oanvändbara studier? Då kanske den här nyheten stör dig – åtminstone till en början. Att forskare har kommit på hur man gör ett hårdkokt ägg löst igen kanske inte låter så hett. Men det är faktiskt ett stort framsteg!

När du kokar ett ägg så binds proteinerna i ägget ihop, och fram tills nu så har forskare trott att denna process är omöjligt att göra åt andra hållet. Proteinerna är alltså för evigt ihoptrasslade. Eller?

NEJ! Genom lite karbamid, eller urea som det också heter, och en maskin som snurrar sjukt jäkla fort så har forskarna lyckats trassla upp äggproteinet igen. 

– Det handlar inte direkt om ägget i sig, vi vill mest bara visa hur kraftfull den här maskinen är, säger Gregory Weiss, en av forskarna bakom äggstudien. 

Men okej, visst. Men hur är det här bra då?

Jo, att kunna återanvända proteiner som man trodde vara oanvändbara kan förändra allt! Till exempel kan det göra cancerforskning och cancerbehandlingar mycket billigare och mer tillgängligt, skriver The Independent

COOLT VA?

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bra va?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

Explosion i Trelleborg

1 timme sedan
Någon form av explosion har skett vid en lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

2 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

2 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

3 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

igår 23:12
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.