Torsdag 13 Maj
Stockholm

Läskdrickande tjejer får tidigare mens – kan orsaka bröstcancer

Läskdrickande och tidig mens kan ha ett samband, enligt en ny studie.
1 av 6
Läskdrickande och tidig mens kan ha ett samband, enligt en ny studie. Foto: TT
Tjejer som drack mer än 1,5 drycker med socker i varje dag fick sin första mens 2,7 månader tidigare än de som drack mycket mindre.
2 av 6
Tjejer som drack mer än 1,5 drycker med socker i varje dag fick sin första mens 2,7 månader tidigare än de som drack mycket mindre. Foto: TT
3 av 6
Enligt forskarna är det också en fråga om viktproblem bland unga. För mycket socker leder till övervikt.
4 av 6
Enligt forskarna är det också en fråga om viktproblem bland unga. För mycket socker leder till övervikt. Foto: TT
Medelåldern för första mensen bland tjejerna som drack mest socker var 12,8 år.
5 av 6
Medelåldern för första mensen bland tjejerna som drack mest socker var 12,8 år. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
För mycket läskdrickande är ett stort problem hos unga.
6 av 6
För mycket läskdrickande är ett stort problem hos unga. Foto: TT

Drycker som innehåller socker kan orsaka att tjejers mens börjar tidigare.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Forskare har granskat tjejer i åldrarna 9-14 år och deras intag av drycker som innehåller socker. Undersökningen visade att de som drack mer än ett och en halvt glas per dag fick sin första mens 2,7 månader tidigare än de som endast drack två i veckan eller mindre, skriver The Guardian. 

Kan få allvarliga konsekvenser

Forskarna som gjort studien menar att även om 2,7 månader inte låter så mycket så kan det ändå ha stor betydelse på kroppen. En tidig första mens kan vara en faktor till ökad risk för bröstcancer. 

– Vår studie bidrar till ökad oro för barn och ungdomars konsumtion av drycker med socker, i både USA och resten av världen, säger Dr. Karin Michels vid Harvard Medical School. 

Studien gjordes på amerikanska flickor under fem år. I slutet på undersökningsperioden hade 97 procent av alla tjejer fått sin första mens. Den genomsnittliga åldern för första mensen bland de som fick i sig mest socker var 12,8 år. Bland de som drack minst var medelåldern 13 år. 

Forskarna upptäckte även att konstgjort socker hade större inverkan på kroppen än naturligt socker från till exempel fruktjuice. Artificiella ämnen, som tillsatt socker, ledde till en snabb ökning av hormonet insulin. En ökad insulinhalt leder i sin tur till mer hormoner, som kopplas ihop med mensen. 

– De här upptäckterna är viktiga, flickors tidiga start till puberteten är något som observerats i många länder men orsakerna är okända, säger Dr. Michels. 

Studien kritiseras

Professor Ieuan Hughes, vid universitetet i Cambridge, är dock kritisk till vissa delar av studien. Han menar att om barn får i sig mycket socker leder det till en tidigare start av puberteten. Det kan, i flickors fall, leda till tidigare mens. 

– För mig ser det ut som att observationen av studien antyder att konsumtionen av dessa drycker är relaterad till vikt. Men att säga att det kan leda till bröstcancer tycker jag är att överdriva, säger han till The Guardian

Dricker du mycket läsk?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela