Sociala medier förstör för din hjärna när du försöker plugga.
1 av 3
Sociala medier förstör för din hjärna när du försöker plugga.
Hjärnan reagerar på nya saker som händer.
2 av 3
Hjärnan reagerar på nya saker som händer. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Och plugget blir så mycket jobbigare.
3 av 3
Och plugget blir så mycket jobbigare. - Foto: NTB scanpix

Därför förstör sociala medier dina studier – mobilen är värre än cannabis

Det ständiga multitaskandet är förödande för dina studier.


Med tanke på den senaste chockhöjningen av påminnelseavgifter på CSN-lån känns det kanske extra viktigt att få ut maximalt av din utbildning. 

För att kunna göra det, bör du veta följande: multitaskande är inte det du tror att det är. Och kanske ännu viktigare; det är inte bra för din hjärna och försämrar din förmåga att lära dig saker, skriver The Guardian. 

 Bildkälla 

Hjärnan inte byggd för att multitaska

Låt oss förklara hur det fungerar. Människans hjärna är inte byggd för att göra många saker på samma gång. När du tror att du multitaskar är det i själva verket så att du går från att göra en sak till att göra en annan, vädligt snabbt. Du gör alltså aldrig två saker samtidigt, egentligen. 

Earl Miller är neuroforskare och säger att även om vi tror att vi jobbar effektivt är sanningen den motsatta – att ständigt byta uppgifter gör att hjärnan fungerar sämre.

Att multitaska gör också att hjärnan producerar mer stresshormon och adrenalin. Det skapar en ond cirkel; hjärnan belönar sig själv med dopamin vid nya intryck, vilket skapar ett beroende. Hjärnan börjar att ständigt leta efter nya saker att stimuleras av.

För att göra saken ännu värre är dessutom vår frotallob skapad för att lägga märke till nya saker. Hjärnan kan på så sätt kapas av till exempel en vibrerande mobiltelefon.

 Bildkälla 

Värre än cannabis för IQ:n

Det betyder att det faktiskt går att vara beroende av mobiltelefonen – hjärnan belönas ju varje gång du får en ny like. I dag är det fler som har mobiler än som har toaletter. Det gör ju inte direkt saken lättare. 

Glenn Wilson är professor i psykologi och menar att multitaskning är skadligt för hjärnan. Hans forskning visar att din IQ kan sjunka med så mycket som 10 enheter om du fokuserar på en sak men samtidigt ser att du har ett oläst mejl. 

Det påverkar faktiskt hjärnans kognitiva funktioner ännu mer än om du vore hög på cannabis.

Aggressivitet och impulsivitet

Att ständigt tvinga hjärnan att byta uppgift leder till ångest. Det i sin tur höjer nivåerna av stresshormonet kortisol vilket leder till aggressivitet och impulsivt beteende. Här har du en förklaring till alla dina ogenomtänkta beslut, alltså.

 Bildkälla 

Forskning visar att den information du så desperat försöker få att fastna kvällen innan tentan kan hamna på fel plats och du till exempel tittar på tv samtidigt som du pluggar. Normalt sett ska sådant du pluggar in lagras i hjärnans hippocampus – där sorteras den logiskt och är lätt för dig att komma åt när du behöver den, skriver The Guardian. På den där svåra tentan till exempel. 

Men när tv:n som distraherar dig hamnar informationen i stället i hjärnas strata, där procedurer och färdigheter lagras. 

 Bildkälla 

Summa sumarum: gör du något annat samtidigt som du pluggar kommer det garanterat att ta längre tid.

 Bildkälla


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Sabbar sociala medier din motivation
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.