Say what?
1 av 2
Say what? - Foto: AP/TT
Snacka så man förstår.
2 av 2
Snacka så man förstår. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Forskare: Sluta prata bebisspåk med barn

Ny forskning visar att du kan försvåra barns språkinlärning genom att prata bebisspråk.


Det heter inte vovve, det heter hund. 

Ungefär så kan man sammanfatta forskningen från RIKEN hjärnforskningsinstitut i Tokyo där man under fem år har bedrivit omfattande forskning på 22 mödrar och deras barn.

Bebisspråk är otydligare

Genom inspelningar har man mätt hur mammor talar med sina barn och kommit fram till att det är svårare att särskilja ljud när man talar bebisspråk än när man talar vuxenspråk. Vi talar nämligen mycket otydligare när vi försöker bebis-anpassa oss själva. 

– Våra resultat tyder på att för att lära sig språkkontraster är hemligheten till spädbarns språkinlärning spädbarnen själva – och det faktum att de kan plocka upp ljud som som är mindre tydliga än det som vuxna använder med varandra gör prestationen desto mer anmärkningsvärd, förklarar forskaren Andrew Martin, en medlem i forskarlaget.

Enklare för barnet

Dock kan inte forskare säga hurvida det är bäst att vara tydlig eller otydlig i talet, för en ultimat språkinlärning. 

Men vill du göra det enkelt för bebisen bör du dock snacka som vanligt, menar Daily Mail.

Bildkälla 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Pratar du bebisspråk med de små?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Krav om mer pengar till värnpliktiga

1 timme sedan
Motivationen tryter för värnpliktiga när dagsersättningen är låg. Samtidigt råder det så stor platsbrist inom Försvarsmakten att vissa förband inte haft sängplatser till alla värnpliktiga, visar en ny rapport från Pliktrådet.

USA-straff tog direkt – bosättares kort spärrat

1 timme sedan
USA:s nya sanktioner mot våldsamma israeliska bosättare har fått snabbt genomslag. Extremistledaren Bentzi Gopstein fick reda på att hans kort var spärrat när han försökte tanka bilen.

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

2 timmar sedan
"En häst springer lös på riksväg 66", skriver polisen på sin hemsida.