Det handlar om att olika delar av hjärnan utvecklas.
1 av 2
Det handlar om att olika delar av hjärnan utvecklas. - Foto: Ap/TT
Inte så mogen? Det är okej ändå.
2 av 2
Inte så mogen? Det är okej ändå. - Foto: ImageForum / Christian Gustavsson

Så gammal är du när du blir vuxen på riktigt

Här är åldern som är det nya 18.


I Sverige blir vi som bekant myndiga vid 18 men nu visar en amerikansk studie att vuxen ålder infaller när vi är runt 25 år gamla. Skälet är att hjärnans utveckling liknar den hos en tonåring ända fram till 25, kanske till och med 30-års ålder, rapporterar The Independent.

Peakar när man "ska" vara vuxen

Beatriz Luna, psykiatriker vid Pittsburgh School of Medicine i USA, har undersökt tonåringars sensationssökande natur och upptäckt att den, tvärtemot vad man tidigare trott, peakar ungefär när man flyttar hemifrån och börjar bygga upp sitt eget liv. 

Alltså peakar tonårshjärnan när samhället tror att man ska vara vuxen. Ouch!

Bildkälla 

En nyckel till resultaten är att man upptäckt en hyperaktivitet i den del av hjärnan som kallas striatum eller "strimmiga kroppen", som stimuleras av belöningar. 

Genomtänkt och planerat beteende

Hos tonåringar samarbetar denna del av hjärnan med den del av hjärnan som planerar och som kallas prefrontal cortex. Det är tack vare en normalt fungerande prefrontal cortex som vi klarar av att uppvisa ett väl sammanhållet, genomtänkt, planerat, rationellt och socialt acceptabelt beteende som gör att nyfikenhet och experimentlust skapas. 

Nu har man alltså sett att samarbetet mellan prefrontal cortex och striatum betydligt senare i livet än vad man tidigare trott. Dessa delar i hjärnan är sammanlänkade fram tills vi blir ungefär 25 år.

Inte vuxen vid 30?

Forskare menar att samarbetet hjälper unga människor att testa på saker och vara nyfikna istället för att rådfråga exempelvis sina föräldrar om beslut. 

Beatriz Luna forskar fortfarande för att ta reda på exakt hur långt in i vuxen ålder hjärnan förändras på det här sättet. Men det verkar vara möjligt att förändringen kan pågå ända upp 30-års åldern, skriver The Independent

Bildkälla

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du dig vuxen?
Tack för din röst!