7 sköna anledningar att sova mer middag

Ta en tupplur med gott samvete!


1. Nästan alla däggdjur napar

85 procent av alla däggdjur sover under korta perioder under dagen. Människor gör vanligtvis inte det, men det enligt forskning är det inte helt självklart att det är människans naturliga sömnmönster.

 Bildkälla

2. Astronauter tar power naps

NASA genomförde en studie som visade att en tupplur på ynka 26 minuter ökar prestationen med 34 procent och piggheten med 54 procent. 

 Bildkälla

3. Alla kan bli pigga av en power nap

Om inte gör du det på fel sätt. Här kan du lära dig hur du tar den mest optimala eftermiddagsluren:


4. Du kan visst ta igen sömn

När du sover dåligt blir dina hormonnivåer helt uppfuckade. Men forskning visar att en när du tar en power nap efter en sömnlös natt så återställs faktiskt de tidigare så oharmoniska hormonnivåerna till standardläget.

 Bildkälla

5. Ditt immunförsvar blir bättre

Har du sovit dåligt är det bättre för immunförsvaret att ta en liten tupplur än att inte göra det, visar forskning.

 Bildkälla

6. Genier tar naps

Konstnären Salvador Dalí, till exempel, hade en metod som han kallade för en "slummer med nycklar" – det innebär att du sover sittandes, med en nyckelknippa i handen. När du tappar nyckelknippan är det dags att vakna. 

 Bildkälla

7. Du blir mer produktiv

Några av de största företagen i världen, som Apple och Google, låter sina anställda sova på arbetstid. Och de tjänar ju inte direkt dåligt med pengar...

 Bildkälla

/
Nap
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kidnappad flicka befriad efter tio år

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

Högsta domstolen i Stilla havsnationen Maldiverna har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

Kinesiska Zhejiang Geely Holding säljer hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Kiruna: Polisen rapporterar om trafikkontroll

"E10, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Kristersson om Kinberg Batra: En förtroendekris

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar JO-utredningen kring landshövdingen och partikamraten Anna Kinberg Batras anställningshärva, men svarar inte på om regeringen fortfarande har förtroende för henne.

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftar att Sverige ingår i ett tyskt initiativ om samarbete för att leverera luftförsvar till Ukraina. Men Kristersson vill inte utlova det begärda systemet Patriot.