1 av 2
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
2 av 2
- Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Därför kan snarkning vara farligt – så gör du för att snarka mindre

De flesta snarkar någon gång ibland. Men för vissa kan det vara farligt.


Att snarka är för de allra flesta inte farligt. Men: snarkning kan med tiden leda till apnéer, ett annat ord för andningsuppehåll. Något som inte är bra.

Andningsuppehållen uppstår då svalget faller samman på ett sätt som gör att lite eller ingen luft alls kan passera. Du kan knappt andas, med andra ord. Den som har regelbundna andningsuppehåll under natten har ofta vad man brukar kalla för obstruktiv sömnapné.

Tillståndet kan göra så att du blir trött på dagen vilket ökar risken för olyckor på exempelvis arbetet och i trafiken. En person med apné leder också till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, högt blodtryck och hjärtinfarkt.

Bildkälla: JESSICA GOW / SCANPIX

Men, varför snarkar vi då?

Jo, ljudet av en snarkning uppstår då mjuk vävnad som finns i svalget sätts i gungning. Detta kan orsaka skador i svalgmuskulaturen.

Men, hur vet jag att mina snarkningar är farliga då? 

Brukar den du sover med påpeka att du flämtar hastigt eller slutar andas i sömnen eller är du trött och torr i munnen när du vaknar? Det kan vara tecken.

Bildkälla 

Men, hur vet jag säkert då?

Om du tror att du lider av sömnapné kan du kontakta din vårdcentral. Därefter kan du få komma på utredning. På vårdcentralen kan du på tips och trix för hur du minskar riskerna när du sover, men allra bäst behandling ger en så kallad CPAP-apparat som via en näsmask blåser in luft genom näsan och ner i halsen. 

Källa: Vårdguiden  

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Var den här informationen bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.