Färgpaletten som forskaren har gjort.
1 av 3
Färgpaletten som forskaren har gjort. - Foto: Derval-research.com
Klänningen som fick oss att ifrågasätta vårt färgseende.
2 av 3
Klänningen som fick oss att ifrågasätta vårt färgseende.
Kalsongerna, vilken färg??
3 av 3
Kalsongerna, vilken färg?? - Foto: Facebook/Björn Borg

Testa dig själv – hur många färger kan du se?

Gör testet som avslöjar om du är en av få som ser alla möjliga färger. Eller om du är en av dem som ser lika många färger som hundar.


I en ny studie har den amerikanska forskaren Diana Derval har kommit fram till det en liten grupp människor kan se färger som ingen annan kan se. De personerna har en extra färgreceptor. Det mesta antalet man kan ha är annars tre stycken – vilka gör att vi kan se olika mängder färger.

Du kan testa själv hur många färgreceptorer du har genom att titta på denna palett som hon gjort, skriver nyhetssajten WGNO. Beroende på hur många färger du ser hamnar du i någon av följande kategorier.

Bildkälla: derval-research.com

1. Mindre än 20 färgnyanser
Då är du en Dikromat. Det innebär att du har två färgreceptorer, som hundar och en fjärdedel av befolkningen. Du kan lättare se svart, beiget och blått.

2. Mellan 20 till 32 färgnyanser

Då är du Trikromat. Och du har tre färgreceptorer, vilket hälften av befolkningen har.

3. Mellan 33 till 39 färgnyanser.
Då är du Tetrakromat och du har troligen fyra färgreceptorer i ögat, vilket få har. Det är bara några procent som  har ett så pass utvecklat färgseende. Dessutom gillar inte den här gruppen gult så mycket.

Ser du flera än 39 färger ljuger du enligt Derval, för det är bara 39 stycken färger och via datorn kan man bara se 35 stycken, skriver WGNO.

Dock menar sajten Snopes, som bland annat granskar internetsnackisar att det inte går att göra denna typ av test på nätet. Datorskärmen kan inte visa den mängd färger som behövs för att göra ett test som är pålitligt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du en av få som ser 33 till 39 färgnyanser?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Elin, 28, får inte teckna Icas försäkring – på grund av sin vikt: "Diskriminerande"

USA och Kinas försvarsministrar i samtal

USA:s försvarsminister Lloyd Austin har talat med sin kinesiske motsvarighet Dong Jun i de första betydande samtalen mellan stormakternas försvarsministrar på nära ett och ett halvt år.

Då slutar BankID funka för vissa mobilanvändare

Miljontals svenskar använder BankID för att identifiera sig och signera avtal. Men för vissa mobilanvändare upphör tjänsten snart att fungera.

Polisen i Karlskoga rapporterar om brand

"Det luktar brandrök i ett flerfamiljshus i Karlskoga", skriver polisen på sin hemsida.

Skyddsjakt på varg efter ponnyangrepp

Länsstyrelsen i Stockholm har utlyst skyddsjakt på varg i ett område norr om Norrtälje. Beskedet kommer efter att två minishetlandsponnyer blivit angripna i förra veckan.

Youtubechefen avslöjar: Så lyckas du med din video

Varje dag konsumeras tiotals miljarder videor på Youtube. Så hur lyckas du med just din video? Nyheter24 har talat med Youtubes toppchef i Sverige, Michelle Kadir, om vad som hissas och vad som dissas på världens största videoplattform på nätet. – Jag har några tips, säger hon.