Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny studie: att äta vegetariskt skyddar mot cancer

- 09/03/2015, 22:33 -
1 av 4

TT Bild

2 av 4

Claudio Bresciani / TT

3 av 4

TT Bild

4 av 4

TT Bild

Att äta vegetarisk mat minskar risken för cancer.

En vegetarisk diet, med inslag av fisk, kan skydda mot vissa typer av cancer, enligt en ny studie, skriver Wall Street Journal.

Enligt studien löper fiskätande vegetarianer 43 procent lägre risk att drabbas av tjock- och ändtarmscancer. Även för de vegetarianer som inte äter fisk var risken lägre.

Forskare från Loma Linda universitetet i Kalifornien kom fram till detta efter att ha studerat 77 659 personer i över sju år, genom att skicka ut detaljerade enkäter med frågor om dieten.

Bildkälla: Claudio Bresciani / TT

Tjock- och ändtarmscancer är mycket dödlig, den andra dödligaste cancerformen i USA. Tidigare studier har visat att dieter innehållandes mycket kött kan öka risken för att drabbas av sjukdomen.

Forskarna tror att vegetarianer i större utsträckning skonas från cancerformen inte bara beror på att de äter mindre kött, utan också för att de äter mer grönsaker. Grönsaker innehåller mycket fibrer, vilket är bra för tarmsystemet, skriver Wall Street Journal.