Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny studie: Män som ler kan vara sexistiska

- 13/03/2015, 19:10 -
Sexism som döljer sig bakom leendet?
1 av 4

Sexism som döljer sig bakom leendet?

Svenska Dagbladet

Är den här mannen välmenande sexistisk måntro? I alla fall enligt några forskare.
2 av 4

Är den här mannen välmenande sexistisk måntro? I alla fall enligt några forskare.

TT NYHETSBYRÅN

En gentleman ser det ut som!
3 av 4

En gentleman ser det ut som!

AP

Vänligt att buga, men sexistiskt?
4 av 4

Vänligt att buga, men sexistiskt?

îˆçËèÉéq

Det kan handla om dold sexism när män ler eller håller upp dörrar, menar forskare.

En ny studie visar att det kan handla om dold sexism när män håller upp dörren eller som ler mot kvinnor. Det handlar om välmenande sexism menar några forskare i USA, skriver Daily mail.

Kvinnor kanske njuter av att få den typen av uppmärksamhet men forskarna påstår att vissa män som beter sig som gentlemän kan se kvinnor som inkompetenta varelser som behöver deras skydd.

– Denna sexism är som en varg i fårakläder som ser till att det fortsätter vara bristande jämställdhet för kvinnor, säger en av forskarna, Judith Hall, vid Northeastern universitetet i Boston.

Fientlig och välmenande sexism

Judith Hall och kollegan Jin Gohl, gjorde en undersökning med 27 par studenter, män och kvinnor, för att undersöka sexistiska attityder hos männen. De upptäckte att vissa män var fientligt sexistiska medan de andra männen var välmenande sexistiska, skriver Science Daily.

De som visade på "fientlig sexism" var mindre vänliga och log mindre. De som visade på "välmenande sexism" var vänligare och log mer. De männen uppfattades vara "varmare" till beteendet. 

Välmenande sexism är skadlig

Och forskarna menar att den välmenande sexismen kan vara skadlig, trots att det anses som ett "trevligt beteende". 

– Välmenande sexistiska män uppfattar kvinnor som det svagare könet, säger Jin Goh. 

Den välmenande sexismen är en av de drivande krafterna till den bristande jämställdheten i vårt samhälle enligt forskarna, skriver Science Daily

Forskningsresultatet kritiseras

Men kritiker säger att det inte är fel att män försöker skydda och ta hand om kvinnor eftersom män vanligtvis är det starkaste könet.

– Det finns tillfällen då det är mycket viktigt att kvinnor skyddas. Vi måste acceptera detta och inte försöka utrota något som nog är en instinkt, säger en av kritikerna Jill Kirby, författare, till Daily Mail