Därför pratar vi i sömnen – och så farligt är det egentligen

- 17/03/2015, 07:29 -
vad beror det på att man pratar i sömen?
1 av 3

En sömnpratare?

FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT

Förklaring till dålig sömn.
2 av 3

De flesta pratar i sömnen som små, och några tar upp beteendet igen som vuxna.

TT NYHETSBYRÅN

beteendestörning under REM-sömnen när man pratar i sömnen.
3 av 3

Pratar man hela tiden så bör man söka hjälp menar forskarna.

tumblr

Så här ligger det till när man pratar i sömnen.

Att prata i sömnen är en slags sömnstörning. Vissa som pratar i sömnen kan föra komplicerade dialoger och monologer, medan andra pratar strunt eller mumlar, skriver Huffington Post.

Vad är det som gör att man pratar i sömnen?

Enligt forskare kan sömnprat kan vara tecken på att man har större sömnproblem i form av till exempel sömnapné, nattskräck eller beteendestörning under REM-sömnen (vilket betyder att man rör på sig och pratar när man drömmer). Eller så lider man av sexomnia, vilket innebär att man är en sovande person som utför sexuella handlingar. 

Sömnprat kan också uppstå när man har feber, sömnbrist, depression, stress eller om man konsumerar alkohol eller droger innan sänggång. 

Finns det risker med sömnprat?

– För de flesta människor så skadar inte snacket. Man kanske bara tycker att det är pinsamt eller så är det störande för andra människor som delar samma sovrum, säger Natalie Dautovich, som är biträdande professor i psykolog vid Alabama universitetet.

Men om det är så att sömnpratet påverkar hur du fungerar i vardagen eller din relation så bör du söka hjälp hos en sömnspecialist. Och om det är så att du går från att vara en icke-pratare till att du pratar konstant i sömnen kan ett läkarbesök också vara en god idé. 

Att prata i sömnen kan även göra att du får sömnbrist, säger Ilene Rosen, som är docent i sömnmedicin vid US News universitetet i Pennsylvania. Vilket kan bidra till hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och fetma. 

– Allt som stör sömnen i sovrummet är problematiskt, säger hon.

Det kan vara en tjänst att väcka

Ibland kan det vara förgäves att väcka en som pratar i sömnen, menar Rosen. I och med att när den personen väl somnar om kan snacket sätta igång igen. Men det kan även vara en tjänst, om det är så att personen har en så kallad beteendestörning under REM-sömnen. 

Motverka sömnprat med bra sovvanor

Dautovich säger att det går att motverka prat i sömnen genom att ha goda vanor innan man lägger sig. 

– Vad du gör under dagen och innan du lägger dig kan påverka din sömn, säger hon till Huffington Post.

Och hennes tips är följande:

Gå till sängs och vakna upp samma tid varje dag.

Sov sju till nio timmar varje natt. 

Undvik alkohol.