Det är inte så bra att duscha för mycket.
1 av 2
Det är inte så bra att duscha för mycket. - Foto: TT
2 av 2

5 saker som händer med din kropp om du duschar för ofta

Det här borde du läsa.


I januari släpptes bomben: du duschar förmodligen för ofta. Men vad är det egentligen som händer med kroppen?

1. Huden blir supertorr

Det absolut översta skiktet av huden kallas för hornlagret. Det är gjort av döda hudceller, och är till för att skydda de undre hudlagren, där nya hudceller blir till. Hornlagret hålls ihop av fetter, det är de som gör att din hud behåller fukten. Tvål och varmt vatten tvättar bort det här lagret – och ju oftare du duschar, desto mindre tid får huden att reparera dessa skador.

2. Det dödar faktiskt inte mikroorganismer

De mikroorganismer som finns på din hud dör inte för att du duschar – de bara flyttar på sig. Kanske hamnar de på väggen i din dusch, eller någon annanstans på din kropp. Forskning visar att personer som duschar ofta har samma mängd mikroorganismer på huden som de som duschar mer sällan.

3. Bra bakterier försvinner

På din hud finns massor av bra bakterier. Dessa bakterier hjälper huden att skapa egen antibiotika, och skyddar kroppen mot infektioner. Dessa vill du inte tvätta bort!

4. Det kan ge dig cancer

Ja, det är mycket som ger dig cancer nu för tiden. Men faktum är att parabener, som finns i nästan alla schampon, hudkrämer och annat, kan fucka upp dina hormonnivåer rejält och misstänks kunna orsaka cancer. När du duschat massor är din hud dessutom helt uppluckrad av det varma vattnet, och bara suger i sig alla grejer du smörjer på.

5. Du tvättar bort feromoner

Feromoner är kemiska substanser som sänds ut av däggdjur och signalerar olika saker till djur av samma art. Samma sak gäller människor, visar forskning. Människor kan lukta sig till potentiella sexpartners, helt omedevetet. Att duscha för ofta skulle kunna påverka feromonerna och alltså grusa dina liggchanser.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Relaterat
Duschar du för mycket?
Tack för din röst!
Senaste nytt

USA: Senatorn Dianne Feinstein död

Amerikansk inflation bromsar in

Inflationen i USA enligt det så kallade PCE-måttet – det som USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) föredrar att använda när de beslutar om styrräntan – steg med 0,1 procent i augusti jämfört med föregående månad. Det är den lägsta siffran sedan slutet av 2020 och ses som ett tecken att räntehöjningarna av amerikanska Federal Reserve nu har fått ytterligare effekt.

Då får du ALDRIG handla på Systembolaget – regeln många missar

De allra flesta, för att inte säga alla, vet att man måste vara 20 år för att få handla på Systembolaget. Men hade du koll på att det finns ytterligare två regler att följa för att få köpa vin, sprit och öl?

Norsk polis: Foxtrot-nätverket i sex regioner

Den norska rikskriminalpolisen Kripos säger att man registrerat "aktiviteter från personer anslutna till nätverket Foxtrot" i sex polisdistrikt i landet, rapporterar NRK.

Henrik Alsterdal om kaoset i TV4:s Efter fem – hände i direktsändning: “Kissnödiga”

1 timme sedan
För Nyheter24 berättar Efter fem-profilen Henrik Alsterdal om ett visst inslag i TV4-programmet, som är extra minnesvärt. Han och kollegan Tilde de Paula Eby testade på en viss aktivitet i studion, något som blev minst sagt kaosartat.

Tysk mångmiljardorder till NKT

1 timme sedan
Kraftkabelföretaget NKT med tillverkning på Verkö i Karlskrona har tagit hem en order värd motsvarande cirka 40 miljarder svenska kronor. Det handlar om fem land- och havsbaserade kraftkabelprojekt i Tyskland, som förväntas tas i drift mellan 2029 och 2034. Projekten, som drivs av företaget 50Hertz, är ett led i den tyska övergången till förnybar energi.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.