i Sverige går det att köpa akut-p-piller helt utan recept.
1 av 3
Dagen efter-piller. - Foto: JESSICA GOW / JESSICA GOW / TT
Oskyddat sex
2 av 3
Postinor är ett av alternativen av dagen efter-piller som finns receptfritt på apoteket. - Foto: JESSICA GOW / JESSICA GOW / TT
Akut p-piller
3 av 3
Norlevo och Postionor, receptfria dagen efter-piller som finns på Apoteket. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

9 saker du borde veta om dagen efter-piller

För att alla kan slarva ibland.


1. Det avslutar inte en pågående graviditet

Till skillnad från ett abortpiller så avslutar inte dagen efter-piller, eller akut-p-piller som det också kallas, en graviditet. När pillret tas har inte graviditeten påbörjats – det försenar bara kvinnans ägglossning. Eller, om det redan finns ett befruktat ägg, så ser pillret till att det inte får fäste och att graviditeten inte kan påbörjas.

2. Det finns biverkningar

De vanligaste är att man mår lite illa och får lite mellanblödningar. Man kan också få huvudvärk och ont i magen – men det är ingen fara, och ska gå över inom ett dygn ungefär.

3. Det finns två sorters piller

Det ena kan du ta upp till 72 timmar efter oskyddat sex. Det andra går att ta upp till 120 timmar efter sexet, det är också säkrare än det andra. En annan metod som går att använda är att sätta in en kopparspiral – det förhindrar graviditet om du gör det inom fem dagar. Spiralen påverkar miljön i livmodern, och gör så att man inte blir gravid. Kopparspiralen är faktiskt den säkraste metoden, men den ska man bara använda om man faktiskt vill ha kopparspiral – en sådan kan nämligen sitta inne i upp till fem år.

4. Det spelar ingen roll vad man väger

En akut-p-piller-tillverkare gick för ett par år sedan ut med information om att dagen efter-piller inte skulle fungera lika bra om man väger över 75 kilo, och inte fungera alls om man väger över 80 kilo. Men det är helt enkelt inte sant.

5. Du kan ta dem om du äter p-piller

Även om du äter p-piller eller använder någon annan form av preventivmedel så går det bra att ta dagen efter-piller. Även den bästa kan slarva.

6. Ta med dem utomlands

Det är inte självklart att det går att få tag på akut-p-piller i andra länder. Så misstänker att det kanske blir lite rajtantajtan under utlandsvistelsen – packa ner en förpackning! Better safe than sorry, liksom.

7. Det är receptfritt

På apotek i Sverige går det att köpa akut-p-piller helt utan recept. Det går också att få på ungdomsmottagningar, hud- och könsmottagningar och vårdcentraler och på del barnmorskemottagningar och kvinnokliniker.

8. Det måste stanna kvar i kroppen

I alla fall i tre timmar, annars finns risken att hormonet inte hinner verka. Så om du kräks eller har problem i andra änden, så kan du behöva ta ett till.

9. Gör graviditetstest

Dagen-efter-piller är inte hundraprocentigt effektiva. Så för att vara helt säker på att det har fungerat som det ska är det bäst att ta ett graviditetstest ungefär en vecka efter att du har tagit pillret.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!