1 av 11
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
Flera kändisar väljer bort kött.
2 av 11
Flera kändisar väljer bort kött. - Foto: Christophe Ena / TT
3 av 11
- Foto: NTB scanpix / TT
4 av 11
- Foto: SvD / Ingvar Karmhed / TT
5 av 11
- Foto: SCANPIX NORWAY / TT
6 av 11
- Foto: AP / TT
7 av 11
- Foto: Christine Olsson / TT
8 av 11
- Foto: SCANPIX NORWAY / TT
9 av 11
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
10 av 11
- Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX / TT
Resistenta bakterier
11 av 11
Resistenta bakterier - Foto: Lars Pehrson / TT

11 saker att tänka på om du älskar kött

Ha dessa saker i åtanke nästa gång du mumsar på en blodig köttbit.


1. Antibiotika

Det används massor av antibiotika vid köttproduktion. När djuren hålls tätt inpå varandra är risken stor för sjukdomar och antibiotika används på rutin, vilket kan leda till att bakterier blir resistenta. Flera av antibiotikatyperna används också på människor, enligt en rapport som Svenska Dagbladet skriver om.


Bildkälla: TT

2. Vi äter allt mer kött

På drygt 10 år har köttkonsumtionen i Sverige ökat med nästan hälften, enligt Jordbruksverket. Argument som "Människan har alltid ätit kött" håller alltså inte för att försvara mängden kött vi äter.


Bildkälla: TT

3. Det är sjukt dåligt för miljön

Ja, alla har redan hör det men försök att ta in det den här gången: köttkonsumtion står för nästan en femtedel av världens utsläpp av växthusgaser. Enligt Jordbruksverket bidrar Sverige extra mycket till miljöförstöringen eftersom en stor del av köttet som säljs här produceras utomlands.


Bildkälla: TT

4. Cancer

Risken att få tarmcancer är större för den som äter mycket rött kött än för den som inte gör det. Cancerfonden skriver på sin hemsida att du bör äta mindre än ett halvt kilo rött kött i veckan.


Bildkälla: TT

5. Du mår bättre av grönsaker

Det finns flera hälsofördelar med att äta mer vegetariskt. Det minskar inte bara risken för cancer, även hjärt- och kärlsjukdomar och viktminskning är effekter av att utesluta kött, skriver doktorn.com.


Bildkälla: TT

6. Grisarna

I många länder får grisar sina svansar avklippta. Det är en åtgärd för att grisarna inte ska bita av varandras svansar själva. Anledningen till att djuren biter varandra är för att de blir frustrerade i miljön de hålls i, enligt Sveriges Radio. Och vem skulle inte bli frustrerad av att hållas instängd? På grisgårdar vill bönderna även låsa fast suggorna under tiden de diar. Enligt Lantbrukets affärstidning har det redan testats på flera svenska gårdar.


Bildkälla: TT

7. Stor risk att bli sjuk

Slarvar du också när du fixar käk? Om du tillagar kött är risken stor att du blir risig i kistan. Värst är det med kyckling eller hamburgare, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.


Bildkälla: TT

8. Soja

"Vegetarianer skadar miljön eftersom de äter soja", försvarar sig många köttätare med. Faktum är att en stor del av den soja som odlas går till utfodring av djur. Fodret utgör en stor del av klimatpåverkan och odlingen av just soja till proteinfoder har ökat kraftigt de senaste 20 åren. Gris och kyckling är värst, enligt Livsmedelsverket.


Bildkälla: TT

9. Går åt mer vatten

Det går åt 16 000 liter vatten vid produktionen av ett kilo nötkött. Ett kilo majs kräver betydligt mindre, 900 liter vatten. WWF listar vatteåtgången för flera livsmedel på sin hemsida.


Bildkälla: TT

10. Kändisar äter mindre kött

Kött har hamnat på många kändisars utelista. Jennifer Lopez har blivit vegan och uteslutit alla animaliska produkter. Även Beyonce och Jay-Z har valt en vegetarisk kost.


Bildkälla: TT

11. Kött är dyrt

Du som aldrig sneglat mot baljväxterna på butikshyllan kommer att få en chock om du gör det. Torkade linser och bönor kostar typ... ingenting. Här finns chans att spara in.


Bildkälla: TT

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Äter du kött?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Larm om trafikolycka, Hököpinge", skriver polisen på sin hemsida.

Man mördade bekant med sparkar och slag

En 42-årig man döms till 16 års fängelse för att ha mördat en man i 65-årsåldern i Mölndals kommun, skriver GP.