Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Passiv rökning kan tredubbla risken för ADHD hos barn

Det här barnet kan ha större risk att utveckla ADHD än andra barn.
1 av 2

Det här barnet kan ha större risk att utveckla ADHD än andra barn.

Ap

Föräldrar som röker inomhus utsätter sina barn för ökad risk att utveckla ADHD.
2 av 2

Föräldrar som röker inomhus utsätter sina barn för ökad risk att utveckla ADHD.

SCANPIX NORWAY

Nyheter | 06/04/2015 07:20

En studie visar att barn som utsätts för passiv rökning löper tre gånger högre risk att utveckla ADHD än andra barn.

Forskare i Spanien och USA har sett att barn som utsätts för mer än en timmes passiv rökning om dagen löper nästan tre gånger så stor risk att utveckla ADHD än barn som inte gör det. Om föräldrarna röker i hemmet innebär det flera timmars passiv rökning per dag för barn.

Barn som utsätts för passiv rökning i upp till en timme per dag löper ungefär dubbelt så stor chans att utveckla ADHD än andra barn, skriver Scientific American.

Forskningen baseras på en studie från 2011 där man i USA har samlat in uppgifter från 12 000 amerikanska föräldrar. Redan för fyra år sedan såg man tydliga samband mellan ADHD och passiv rökning, men studien har fått kritik eftersom barnen inte behöver ha fått ADHD-diagnoser av läkare. Man har i stället valt att göra en egen ADHD-bedömning baserat på föräldrarnas svar i undersökningen.

Spanska forskare räknat på siffrorna

Nu ha forskare i Spanien använt sig av undersökningen för att räkna ut exakt hur överrepresenterat ADHD är hos i barn som är passiva rökare, skriver Reuters.


Forskaren Frank Bandiera vid hälsa och forskningscentrum i universitetet vid Houson, Texas, säger till Reuters att undersökningen inte är tillräcklig i sitt genomförande.

– Jag tror att forskningen fortfarande är i ett tidigt skede och resultaten är entydiga. Men eftersom passiv tobaksrök har satts i samband med en massa fysiska sjukdomar bör föräldrarna undvika rökning runt sina barn, säger han enligt Scientific American.

Brukar du bli utsatt för passiv rökning?