Tågstationer ska vara rökfria, tycker regeringen.
Tågstationer ska vara rökfria, tycker regeringen. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Rökning mindre farligt – om du har rätt gener

Ny svensk forskning visar upp häpnadsväckande resultat.


Forskare vid Sahlgrenska har kommit fram till att 15 procent av befolkningen bär på en speciell gen – som gör att det är mindre farligt att röka.

Det är en speciell variant av genen APOE, som gör att man är delvis skyddad från hjärt- och kärlsjukdomar även om man röker.

Man studerade även riskerna med fetma, och kom fram till att 60 procent bär på en gen som ökar risken att drabbas av fetma. Den genen är dessutom helt oberoende av motion och hälsosam kost.

Det som är slående är att effekten av en viss livsstilsfaktor beror på ditt genetiska bagage, säger Jaana Gustavsson, forskaren bakom avhandlingen till Aftonbladet.

Men… det betyder inte att det är nyttigt röka. Rökning ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, lungsjukdomar, och dessutom kan det skada andra.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk robotattack mot Charkiv

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.