Bakterierna syns inte men finns där...
1 av 3
Bakterierna syns inte men finns där... - Foto: Ap / TT
Hur du torkar dina händer påverkar hur rena de blir....
2 av 3
Hur du torkar dina händer påverkar hur rena de blir.... - Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Tvätta händerna när du varit på toaletten!
3 av 3
Tvätta händerna när du varit på toaletten! - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / TT

Forskare: så torkar du händerna för att undvika bakterier

Äntligen får du svar på hur du ska torka dina tvättade händer. Pappersservetter är det mest hygieniska.


Få saker är lika snuskiga som offentliga toaletter. Det blir inte bättre av att tänka på att du inte kan se bakterierna som följer med dig därifrån. Men du kan i alla fall välja att torka händerna på det mest hygieniska viset.

I en studie publicerad i The journal of hospital infections har de vanligaste sätten att torka sina händer jämförts. Nu behöver du inte vela mellan handblåsen och pappersservetterna, gå för pappret.


Bildkälla: TT

I studien ingick pappersservetter, varmluftsblås och jet air dryer. Det gjordes 120 tester på händer som fått bakterier på sig och sedan tvättats slarvigt innan de torkades.

Snuskigast är det att torka händerna i en jet air dryer och renast blir du utan tvekan med pappershanduk. Efter att ha torkat händerna i en sådan fanns fyra gånger fler bakterier på händerna än hos den som torkar i en vanlig varmluftstork. Den som torkat sig i en air jet dryer har 27 gånger fler bakterier på händerna än den som använt papper.


Bildkälla: TT

Forskarna kollade också på hur mycket droppar som spreds när händerna torkades. Air jet dryern var även värst på att sprida droppar runt omkring sig. I slutsatsen föreslås att lufttorkare inte ska användas där det sker vård, skriver The journal of hospital infections.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd för bakterier?
Tack för din röst!