Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

7 saker du antagligen inte visste om avföring

- 20/04/2015, 13:57
Bra att veta!
1 av 5

Bra att veta!

TT/SCANPIX / Bertil Ericson / SCANPIX

Rävbajs – men med "rätt" färg.
2 av 5

Rävbajs – men med "rätt" färg.

HENRIK MONTGOMERY / TT

Nyfödda bebisar, om än inte den här lite äldre ungen, bajsar annorlunda.
3 av 5

Nyfödda bebisar, om än inte den här lite äldre ungen, bajsar annorlunda.

TT NYHETSBYRÅN

Det skiljer sig över världen.
4 av 5

Det skiljer sig över världen.

TT/Ap

Och majs, det syns.
5 av 5

Och majs, det syns.

TT NYHETSBYRÅN

Alla går på toa ibland, det är inget att skämmas över. Så passa på dig att lära dig lite mer om hur det funkar.

1. Bajs är brunt för att det är en blandning av döda röda blodkroppar och galla

Mysigt va? Färgen kommer sig av kemikalien stercobilin. En kemikalie som finns i döda röda blodkroppar – och i galla. Utan kemikalien skulle bajs vara grått, eller snarare gråvitt. Nu vet du det!

2. Bajs består till större delen inte av gammal mat

Det trodde man ju. Men så är inte fallet – faktum är att större delen är gamla bakterier. 50 till 80 procent av innehållet i avföringen består faktiskt av bakterier som gjort sitt i kroppen.

Bildkälla

3. Folk har olika sorters bajs i olika delar av världen

Vilket inte är så konstigt om man tänker på att det faktiskt är rätt stor skillnad på vad som mestadels äts runtom i världen – och det är en rätt betydande del av vad avföringen sen blir. Ofta beroende på mängden fibrer som faktiskt käkas.


4. Män och kvinnor bajsar också olika

Det är lite mindre förutsägbart. Män och kvinnor ser helt enkelt lite olika ut på insidan, vilket också påverkar bajset. Rent generellt gör de olika skillnaderna att det tar längre tid för kvinnor att behandla födan genom kroppen – vilket också problematiserar hela processen.


5. Det finns en rimlig anledning till att du kan se majs i ditt bajs

Du kan låtsas att du inte vet det, men majs går att urskilja i avföring. Det beror helt enkelt på att utsidan av majskorn består av cellulosa som människokroppen inte klarar av att smälta. Addera gul färg till det, och du fattar varför majs sticker ut i mixen.


6. Bebisbajs är jättekonstigt

Det funkar liksom inte som annat bajs. Det är typ grönt, och luktar inte illa. De allra första vändorna alltså. Det beror helt enkelt på den näring som bebisen fick i sig inne i livmodern, och som har väldigt lite med den föda som senare intas.


7. Avföringstransplantation är en kanongrej

På riktigt alltså. Sjuka människor som fått sin tarmflora utslagen kan hjälpas genom att avföring från en frisk människa, eller odlad tarmflora, transplanteras. Något som bland annat uppmärksammats av Sveriges Radio.

Bildkälla

---

Det här är en förenklad version av en lista som Vox gjort med hjälp av gastroenterologen Robynne Chutkan. Läs hela den här.