Torsdag 9 Dec
Stockholm

Forskning visar att långa personer är smartare och rikare

Giraffer är väldigt långa, men kanske inte superintelligenta.
1 av 3
Giraffer är väldigt långa, men kanske inte superintelligenta. Foto: Ap / TT
Robert Wadlow var med sina 272 världens längsta man.
2 av 3
Robert Wadlow var med sina 272 världens längsta man. Foto: AP / TT
Bill Gates är kort, men väldigt väldigt rik.
3 av 3
Bill Gates är kort, men väldigt väldigt rik. Foto: Ap / TT

Långa personer är inte bara bra på att spela basket och plocka ner kakburkar från höga skåp. Nu menar forskare att de också har högre intelligens och tjänar mer pengar.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

The Guardian skriver om en forskning som tyder på att långa människor har fördelar i livet. Men inte på grund av sin längd – utan på grund av sin intelligens. Forskare har räknat ut att män som är över 183 centimeter långa under en karriär på 30 år tjänar mer än en miljon kronor mer än en person som bara är 165 centimeter lång.

Och det beror inte på att långa personer gynnas, utan för att de har högre intelligens och är bättre i sociala sammanhang.

Anledningarna till detta är två. Dels är det genetiskt, men längd kan också bero på att personen har haft en tryggare uppväxt i en fin hemmiljö och med näringsrik mat. Det gör att de kognitiva och sociala förutsättningarna för personlig utveckling har varit bra.

Det är dock inte läge för korta människor att lägga sig ner och dö, skillnaderna är små och generella, och på individnivå behöver längd inte betyda något alls. Bill Gates är exempelvis både väldigt kort, och väldigt väldigt rik. Och det finns ju så klart andra fördelar med att inte nå halvvägs upp till molnen.


Bildkälla: TT

Inte nog med att korta faktiskt lever längre och är friskare, de har också mer benutrymme när de flyger och slipper slå i huvudet i låga takbjälkar.

Är du lång?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela