Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny rapport: Kaffet kan snart vara slut

Kaffet är hotat!
1 av 3

Kaffet är hotat!

TT NYHETSBYRÅN

Arabica är den vanligaste kaffesorten i världen.
2 av 3

Arabica är den vanligaste kaffesorten i världen.

Ap / TT

3 av 3

CLAUDIO BRESCIANI / TT

Nyheter | 01/05/2015 14:58

Fortsätter jordens temperatur att stiga kan det snart vara slut på morgonkaffet...

En ny rapport uppger att kaffet inom några decennier kan ta slut, eller i alla fall bli väldigt dyrt. Det beror på klimatförändringarna som leder till att jordens temperatur ökar. Under de närmaste decennierna beräknas jordens temperatur stiga med mer än två grader, och det hotar den vanligaste kaffeplantan Arabica. Arabica står för ungefär 70 procent av kaffet som dricks i världen och hotas plantan hotas därför också vårt kära kaffe.

Just Arabica är extra känsligt för stigande temperaturer vilket gör att områdena där det är möjligt att odla plantan kommer minska. Hårdast kommer odlingar i Sydamerika och Mellanamerika att drabbas.


Snart kan det vara slut på det roliga Herr Statsminister. Bildkälla: TT

Kaffe är den näst största handelsvaran i världen efter olja, och därför kommer många människor att få lida om kaffeproduktionen minskar, det är alltså inte bara vi kaffeberoende svenskar som borde oroa oss. Guardian skriver att många fattiga länder är helt beroende av kaffeexport för att överleva, och hela världsekonomin kommer påverkas om produktionen hotas.

Är du helt beroende av ständigt kaffesörplande för att klara av en hel dag på jobbet kan det alltså vara läge att redan nu börja avvänjningen, för om några årtionden kan det vara slut på det roliga.

Är du orolig för framtidskaffet?