Att röka på ger dig sämre studieresultat enligt ny forskning.
1 av 5
Att röka på ger dig sämre studieresultat enligt ny forskning. - Foto: TT/Marcio Jose Sanchez/AP/Scanpix
Det gäller speciellt kognitivt krävande ämnen som matte.
2 av 5
Det gäller speciellt kognitivt krävande ämnen som matte. - Foto: TT/Ap
3 av 5
- Foto: Ap / TT
I Nederländerna kan inhemska studenter köpa marijuana helt lagligt.
4 av 5
I Nederländerna kan inhemska studenter köpa marijuana helt lagligt. - Foto: TT/PETER DEJONG7AP/SCANPIX
5 av 5
- Foto: SCANPIX

Studie: Den som slutar knarka får bättre betyg

No shit Sherlock.


Den som vill ha bra betyg bör skippa drogerna, enligt en ny studie från Nederländerna. Studien kom fram till att studenter som inte hade tillgång till så kallade "coffeeshops" (där du lagligt köper cannabis), fick betydligt bättre provresultat än andra elever.

Studien kom till naturligt efter att en ny lag infördes 2011 som förbjöd utlänningar (även studenter) att köpa droger. Att studenter röker på i Maastrich är inget ovanligt och enligt undersökningen så har nästan 60% av de tillfrågade studenterna, både inhemska och utländska, har använt marijuana eller hasch senaste året, rapporterar norska VG.

Dåligt för matten

Enligt undersökningen var det särskilt matematik som påverkades negativt, eftersom cannabisanvändning försämrade förståelseförmågan. I studien där 4 000 studenter deltog var det åtta procent som berördes av nya förbudet som enbart gäller de från andra länder än Nederländerna, Belgien och Tyskland.


Studien var ett samarbete mellan ekonomer vid universitetet i Maastrich och tyska forskningsinstitutet IZA. Oliver Marie, en forskarna bakom studien, hävdar att det går att utesluta att studenterna som inte kunde röka på lagligt pluggade mer.

– Frågeformulären är ganska solida bevis för att tiden inte är främsta anledningen till att vi ser en effekt, skriver han i ett mejl till forskning.no.

Undersökningen skulle kunna tolkas som att cannabis inte bara gör studenten latare utan också dummare. Enligt Statens folhälsoinstitut ökar cannabisanvändningen bland unga i Sverige. Som tur är hjälper det att sluta.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.