1 av 2
2 av 2
- Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG

7 hemska fakta om smink du måste veta

Du kommer aldrig vilja sminka dig igen.


1. Valkräk
Valkräk är otroligt värdefullt och används av många stora modehus som Lanvin och Chanel, bland annat för att fixera dofter till människohuden.


Bildkälla

2. Insekter

Den röda färgen i många sminkprodukter som läppstift, kommer från skalbaggar. Baggarna blötläggs i hett vatten, torkas och krossas och då kommer den djupröda färgen fram. I ingrediensförteckningar kallas det för "Carmine".


Bildkälla

3. Snigelslem
Snigelslem är en stor källa för proteiner som eliminerar döda hudceller, det är därför det är vanligt i de flesta typer av hudkrämer.


Bildkälla

4. Människo-förhud

Förhud från människan har länge använts som ett hjälpmedel för att odla mer hud hos exempelvis brännskadepetaienter. Samma metod används i den kosmetiska världen där företag använder det i krämer då det sägs förebygga rynkor.

Bildkälla

5. Tjursperma

Tjursperma gör tydligen underverk för mjukt hår. Många salonger erbjuder speciella behandlingar med den här fantastiska ingrediensen.


Bildkälla

6. Äggvita

Äggvita är klibbigt och drar ihop sig ordentligt när det torkas, därför används det i många hud-åtstramande produkter.

Äggvitor är klibbiga, men de sammandra mycket effektivt då de torkas, och används i många hud-åtstramande produkter av detta skäl. Men oroa dig inte, när äggvitorna har bearbetas för sminkanvändning kommer de att likna din frukost alls.

Bildkälla

7. Rost

Det som anses vara "järnoxid" i vissa sminkprodukter med bruna och röda pigment är framtagna av rost. Det är rosten som ger exempelvis kylbalsam den rosa färgen.


Bildkälla

/
/
Senaste nytt

Villa övertänd i Kristinehamn

Därför säljer Kronofogden 667 000 burkar energidryck på auktion

Kronofogden har sålt 667 000 burkar energidryck på en auktion. Burkarna är en del av totalt 1, 2 miljoner energidrycker som svenska staten ska sälja. Anledningen handlar om ett österrikiskt brottsmål.

50 kilo knark i garaget – tio års fängelse

I ett garage på Orust i Bohuslän hittade polisen nästan 50 kilo narkotika. Nu döms en man till tio års fängelse, rapporterar P4 Väst.

Kunderna rasar mot Bregott: "Så jävla uselt"

Bregott möter stark kritik från kunderna efter att de gjort smörpaketen mindre och samtidigt höjt priserna. Kunderna misstänker krympflation.

Polisen rapporterar om försvunnen person, Sundsvall

"Polisen söker iakttagelser av en försvunnen kvinna", skriver polisen på sin hemsida.

Palestinsk skatt har nått Västbanken via Norge

Med Norge som mellanhand har palestinska skattepengar kunnat betalas ut till Palestinska myndigheten (PA).