- Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Ensamstående mammor riskerar sämre hälsa senare i livet

En ny studie visar att ensamstående mammor löper ökad risk för ohälsa.


Ensamstående mammor mellan 16 och 49 år, löper ökad risk för sjukdomar senare i livet, enligt en internationell undersökning av Journal of Epidemiology & Community Health.

Störst risk är det för kvinnor i Sverige, Danmark, USA och Storbritannien.

Undersökningen där kvinnor från 13 länder deltog, visar att de som lever som singelmammor före 20-års-ålder eller varit ensamstående i mer än åtta år, löper en ökad risk för att få sämre hälsa och bli drabbade av funktionshinder senare i livet.

Forskarna understryker dock att ensamstående mammor ofta har begränsade möjligheter till att utbilda sig och skaffa en karriär och tjäna pengar, vilket i sin tur också kan leda till sämre hälsa.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.

Stämmer tobaksjätte för vitt snusberoende

En amerikansk man har stämt tobaksjätten Philip Morris i USA och dess dotterbolag Swedish Match för att ha blivit beroende av vitt snus.

Så många regioner har krigsplacerat läkare

Alla Sveriges regioner utom fem har krigsplacerat läkare, visar en kartläggning som tidningen Sjukhusläkaren gjort. Hur många läkare det rör sig om är hemligstämplat.