Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

8 saker vi älskar – som riskerar att försvinna på grund av oss

- 28/05/2015, 10:01 -
1 av 5

TT Bild/Montage

2 av 5

TT NYHETSBYRÅN

3 av 5

Svenska Dagbladet/ TT Bild

4 av 5

Leif R Jansson / TT Bild

5 av 5

TT NYHETSBYRÅN

På grund av utsläpp förstör vi sakta men säkert vår planet – och med den saker vi älskar att äta. Kanske dags att försöka dra ner på utsläppen?

1. Vin

Vindruvor gillar värme – men inte för mycket. Även om det inte till en början blir så varmt att de inte kan växa alls, så kommer smaken att förändras drastiskt. Men, se det från den ljusa sidan: förändringarna hos druvan behåller mer socker. Som sedan blir till alkohol. Så alltså, innan vinet försvinner helt kommer det i alla fall att ha högre alkoholhalt.

Bildkälla

2. Avokado

För att odla avokado behöver man väldigt mycket vatten. När temperaturen höjs än en naturlig följd torka i stora delar av världen. Det gör att områdena där det går att odla avokados blir allt färre – små småningom kommer de områdena försvinna helt. Dessutom kommer det förmodligen finnas viktigare saker att lägga vattnet på.

Bildkälla

3. Lönnsirap

Lönnsirap görs som bekant av kådan från lönnträd. På vintern behöver träden temperaturer under noll för att sätta igång sammandragningar och utvigdningar som trädet gör för att tillverka kådan. Ju varmare det blir – desto färre ställen kan lönnen växa på.

Bildkälla

4. Fisk och skaldjur

Det kommer nog inte som en överraskning att världshaven försuras när miljön försämras. Havslevande djur med skal kommer att få sina skal försvagade av det syror i vattnet. Många fiskar tycker dessutom om kallt vatten – däribland favoriten lax. I varmare vatten blir de mer utsatta för parasiter och rovdjur.

Bildkälla

5. Kaffe

Under de närmaste decennierna beräknas jordens temperatur stiga med mer än två grader, och det hotar den vanligaste kaffeplantan Arabica. – den står för ungefär 70 procent av kaffet som dricks i världen. Hotas den plantan hotas därför också vårt kära kaffe.

Bildkälla

6. Choklad

Chokladen är hotad på grund av det allt torrare vädret och olika svampsjukdomar som skadar kakaobönan till följd. Trädens så kallade evapotranspiration gör att de förlorar mer fukt ut i atmosfären.

Bildkälla

7. Frukter och bär

Stenfrukter, så som körsbär, persikor, mango, plommon och en hel del nötter behöver ett par timmars svala temperaturer för att bära frukt. För varma temperaturer gör att träden blommar vid fel tid och inte kan producera frukt.

Bildkälla

8. Potatis

Varmare temperaturer gör att insekter och sjukdomar som förstör potatisplantorna trivs bättre. Dessutom trivs inte potatisar i varm jord – dock försöker forskare och bönder att hitta en lösning på problemet genom att ta fram en mer värmetålig potatissort. Dock vore det kanske bättre att försöka stoppa den globala uppvärmningen?

Bildkälla

Är du orolig över klimatförändringarna?