Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svårt att fokusera? Släpp kaffekoppen och kolla på gräs istället

Titta bara på bilden i 40 sekunder så blir du piggare, enligt studien.
1 av 4

Titta bara på bilden i 40 sekunder så blir du piggare, enligt studien.

Flickr

Grönt är skönt.
2 av 4

Grönt är skönt.

TT BILD

Ett så kallat "green roof".
3 av 4

Ett så kallat "green roof".

Google commons

Eric Hinske från Boston Red Sox ser grönt.
4 av 4

Eric Hinske från Boston Red Sox ser grönt.

TT BILD

Nyheter | 28/05/2015 00:19

Grönt är skönt.

Dricker du för mycket kaffe? Då kan du kolla på gräs istället. Forskare menar att bara genom att titta ut genomfönstret på naturen under 40 sekunder, ökar din koncentration. Det gällde till och med personer som bara tittade på en ängliknande bild.

Forskare vid Melbournes Universitet lät 150 deltagare ta "mikro-pauser" på 40 sekunder och antingen se en grön, ängliknande takterass med gräs, eller en vanligt terass av betong.

När deltagarna sedan fick göra olika tester, gjorde gruppen som "sett grönt" betydligt mindre fel och hade större koncentration i slutskedet, än de som tittat på betong, skriver The Washington Post.


Ett så kallt "green roof". Foto: Google Commons.

Det blir allt vanligare med trädgårdar på tak och så kallade "Green roofs", därför ville forskarna studera vad lite natur kan få för effekter på stadsbor.

– Det finns en anledning till att du tittar ut genom fönstret och letar efter naturen, det hjälper dig att koncentrera dig på ditt arbete och prestera under hela arbetsdagen, säger Dr. Kate Lee, huvudansvarig för studien.

Om du inte har tillgång till någon grön utsikt så räcker det med en fin bild av naturen, enligt forskarna.

Tittar du ofta ut genom fönstret?