Yakuza
Tatueringar kan ha olika betydelser. - Foto: "Marukin at Sanja Matsuri 2" by Jorge from Tokyo, Japan - Nothing to hide. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

8 spännande saker du vill veta om tatueringar

Visste du hur gammal världens äldsta tatuering är? Det får du reda på i den här sammanställda lista över allt du behöver veta om gaddningar.


1. Världens dyraste tatuerare

Den tatuerare som är världens just nu dyraste tatuerare är amerikanen Scott Campell. Hans salong heter Saved Tattoo, och ligger i Brooklyn, New York. Där har han tatuerat kändisar som Heath Ledger, Sting, Robert Downey Jr., Orlando Bloom, och Marc Jacobs. Vad kostar det då? För första sittningen får man pynta 1000 dollar, nästan 7 000 kronor – i timmen. Behövs fler sittningar räcker det med 200 dollar, ungefär 1700 kronor i timmen. Scott är också gift med skådisen Lake Bell.

Världens dyraste tatuerare alltså. Bild: Stella Pictures

2. Risker

Enligt Socialstyrelsen innebär det en risk att tatuera sig. Eftersom att hudens skydd penetreras kan bakterier komma ner i de djupare hundlagren och orsaka infektioner. Det finns även allergirisker – man kan vara allergisk mot nickel eller andra ämnen i tatueringsfärgen. Dessutom kan hudskador och ärrbildning uppstå. Därför är det extra viktigt att man väljer tatuerare med omsorg.

3. Kan man bli sjuk?

Det har tidigare rapporterats om att tatueringsfärg kan skada kroppen långsiktigt. Det finns ämnen i färgen som kan vara farlig, och när den hamnar under huden vet man inte riktigt vart den tar vägen. Ämnena i färgen skulle kunna orsaka cancer och vara reproduktionshämmande. Läkare har också upptäckt att över en av tio personer drabbas av hälsoproblem efter att de tatuerat sig. Självklart finns även en liten risk att smittas av sjukdomar som hepatit och HIV om man tatueras med en nål som använts av någon annan. Återigen – välj tatuerare noggrant!

4. Gängtatueringar

Tatueringar har länge använts av kriminella för att visa gängtillhörighet. I Japan började det kriminella nätverket Yakuza använda sig av tatueringar redan på 1800-talet. Medlemmarna har helkroppstatueringar, inklusive könsorganet. På grund av att tatueringar är så starkt associerade med maffian är det förbjudet att visa upp tatueringar på många platser i Japan, så som badhus och gym.

Bild från Wikimedia.

5. Att ta bort en tatuering

Tatueringar är ju menade att vara permanenta, men kan gå att ta bort helt eller delvis. Svart bläck och en del andra färger är oftast lättare att ta bort än andra. Värt att tänka på är att laserbehandligen ofta gör både mer ont och är dyrare än det var att skaffa tatueringen från första början. Dock håller en amerikan på att utveckla en salva som han påstår kommer kunna bleka tatueringar både smärtfritt och billigt.

6. Världens mest tatuerade stad

Är faktiskt Stockholm, tro det eller ej. Av stockholmare i åldrarna 18-49 är hela 33 procent gaddade, vilket kan jämföras med genomsnittet i storstäder, som är 14 procent. Tvåa på listan är Köpenhamn och trea är Sydney.

7. Världens äldsta tatuering

Den äldsta kända tatueringen hittades på en 8 000 år gammal mumie från sydamerikanska Chinchorro-kulturen. Mumien hade en tatuering på överläppen. De äldsta tatueringarna hittade i Europa finns på 5 000 år gamla ”Ismannen” Ötzi, som grävdes fram i ur en glaciär i Alperna.

Bild från Wikimedia.

8. Tatueringsförbud

I Sverige finns ingen åldersgräns för att tatuera sig, även om de flesta salonger har 18-årsgräns. I Danmark däremot är det olagligt att tatuera minderåriga, man får inte heller tatuera händer och ansikten. I New York City var det olagligt att tatuera sig mellan 1961 och 1997, på grund av ett utbrott av blodburen hepatit B.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du tatueringar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

Vinstlyft för Hemnet

1 timme sedan
Bostadsannonssajten Hemnet redovisar ett rörelseresultat på 99 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 68 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Stort vinstfall för JM

1 timme sedan
Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

1 timme sedan
"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

1 timme sedan
Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.