Studie: Så mycket alkohol är för mycket

- 30/05/2015, 18:05
För mycket sprit är farligt för hjärtat.
1 av 2

För mycket sprit är farligt för hjärtat.

TT NYHETSBYRÅN

2 av 2

JANERIK HENRIKSSON / TT

Forskare har tittat på hur mycket vi kan dricka utan att det är farligt. Här är svaret.

Det är ganska välkänt att lite alkohol kan vara bra för oss, men hur mycket kan vi dricka utan att det slår över och blir farligt? Det har några forskare undersökt.

Forskningen har letts av Scott Solomon, som är professor vid Harvard, skriver Time. De undersökte hur hjärtat fungerade bland 4466 äldre personer, och jämförde sen resultaten med hur mycket alkohol de hade fått i sig under sina liv. Forskarna upptäckte att hjärtat fungerade sämre på personer som druckit mycket alkohol än på personer som varit försiktiga med spriten.

Här går gränsen

Generellt verkar gränsen gå vid ungefär två drinkar om dagen för män, eller 14 i veckan. De som hade druckit mer än så hade betydligt sämre hjärta än de andra.

För kvinnor verkar gränsen vara mycket lägre, där var en drink eller mer om dagen skadligt för hjärtat. Kvinnor skadas alltså mer av alkohol än vad män gör, och det verkar gälla även efter att faktorer som kroppsmassa har räknats bort. Kvinnors kroppar är helt enkelt sämre på att hantera alkohol än vad mäns kroppar är.

Scott Solomon varnar nu människor från att dricka för mycket.

– Lite alkohol kan vara bra, men för mycket är definitivt giftigt, säger han enligt Time.