Söndag 18 Apr
Stockholm

Forskare: Det kan hända om du ger cannabis till ditt barn

1 av 4
2 av 4
Titti Assarsson skrev debattartikel på Nyheter24.
3 av 4
Titti Assarsson skrev debattartikel på Nyheter24. Foto: Privat
4 av 4

Expert uttalar sig i debatten.

Kommentera (21)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I en mycket uppmärksammad debattartikelNyheter24 skriver mamman Titti Assarsson, att hon lyckats mildra sin tioåriga dotters epilepsi med hjälp av små doser cannabisolja med låg andel THC, den aktiva substansen i cannabis. Tittis medicinering ledde till att socialen grep in, och hon riskerar nu att bli av med vårdnaden om sin dotter. Samtidigt menar Titti att hon bara brytt sig om sin dotters välmående.

Artikeln har diskuterats flitigt i sociala medier, och har i skrivande stund delat över 9000 gånger. Men vad säger forskare om Tittis handlande?

"Vi vet inte tillräckligt mycket"

– Det är en känslig fråga. Men just nu vet vi inte tillräckligt mycket om det för att vara säkra på konsekvenserna, säger Tibor Harkany, professor på Institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska institutet till Nyheter24.

Han menar att en tioårings hjärna fortfarande utvecklas, och att det därför kan finnas risker även med låga doser cannabisolja.

– Det kan minska symptomen för epilepsi, men det enda rådet vi kan ge är att låta bli att testa det här innan vi vet mer. En tioårings hjärna har minst 7-8 år av utveckling kvar, och ingen vet hur den påverkas av små doser THC, fortsätter Harkany.


Borde cannabisolja vara tillåtet som medicin?
Tack för din röst!
Kommentera (21)
Kopiera länk
Dela