Resistenta bakterier ökar.
1 av 3
Resistenta bakterier ökar. - Foto: TT/Lars Pehrson
Oroar forskarna. Obs, genrebild.
2 av 3
Oroar forskarna. Obs, genrebild. - Foto: TT/Ap
Det beror på användande av antibiotika. Obs, genrebild.
3 av 3
Det beror på användande av antibiotika. Obs, genrebild. - Foto: TT/Ap

Nu varnar forskare för ny superbakterie

Fortsätter att öka i Sverige.


Det är SVT Nyheter som berättar om hur multiresistenta bakterier fortsätter att öka i Sverige enligt en ny rapport från Folkhälsomyndigheten. Något som allra mest beror på att ju mer antibiotika vi använder, desto fler bakterier dyker upp som är resistenta mot motmedlet.

Men trots att vi i Sverige minskat utskrivningarna av antibiotika blir problemet större.

– Men all användning leder till resistens. Vi har utbrott på sjukhus, som leder till att bakterierna sprids, och vi reser mycket och smittar varandra både i Sverige och utomlands, säger Malin Grape, antibiotikaexpert på Folkhälsomyndigheten, till SVT.

Mest oroade av allt är att spridningen av superbakterien ESBL-CARBA, som ingen antibiotika hjälper mot. En bakterie som drabbade knappt 50 svenskar förra året.

– Får du en infektion med den här bakterien finns inte längre några självklara val av antibiotika kvar, säger Grape till SVT.

Just i Sverige finns det tre olika typer av resistenta bakterier skriver SVT (ESBL, VRE och MRSA) och under förra året smittades över 12 000 svenskar av den typen av bakterier.

Malin Grape ser det som ett hot – både i Sverige och internationellt.

– Det är ett stort hot mot folkhälsan. Vi ser att problemet blir allt större på många håll i världen, samtidigt som vi inte vet hur allvarligt läget är i vissa länder där det saknas information om resistensläget, säger hon till SVT.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!