Kissen på bilden har inget samband med artikeln.
1 av 2
Kissen på bilden har inget samband med artikeln. - Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX
Katten kan bära på dödlig smitta enligt ny forskning. Dock har katten på bilden inget med artikeln att göra.
2 av 2
Katten kan bära på dödlig smitta enligt ny forskning. Dock har katten på bilden inget med artikeln att göra. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Din katt kan bära på farlig parasit – kan ge till psykisk sjukdom

Parasiten är inte att leka med.


Kan du inte få nog av katter? Då borde du läsa detta noga, din favorit kan nämligen bära på en parasit som kan leda till mental ohälsa. Ny forskning har kommit fram till att katter kan bära på en parasit som kallas Toxoplasma gondii (T. gondii) som kan överföras till människor. Amerikanska folkhälsomyndigheten CDC beräknar att mer än 60 miljoner människor i USA är smittade.

Men de flesta kommer aldrig att utveckla några symptom av en infektion, utan det är främst de med ett svagt immunförsvar som bör akta sig. De kan nämligen drabbas av en sjukdom kallad toxoplasmos som kan leda till missfall, fosterskador, influensa-liknande illamående och i extrema fall även död.

Barnen i farozonen

Forskarna E. Fuller Torrey och Dr. Robert H. Yolken, på Johns Hopkins University School of Medicine menar att det finns ett samband mellan katt-parasiten och psykisk sjukdom.

– Kattägande under barndomen har rapporterats tre studier som mycket vanligare i familjer där barnen senare diagnostiseras med schizofreni eller andra allvarliga psykiska sjukdomar, skriver forskarna i ett pressmeddelande.

Forskare: Håll katten inne

Även andra studier har hittat en länk mellan parasiten och psykiska sjukdomar och enligt en studie publicerad i Acta Psychiatrica Scandinavica kom fram till att den som smittas av parasiten löper dubbelt så stor risk att utveckla schizofreni. Men det finns saker du kan göra.

– Barn kan skyddas genom att katten bara får vara inne och att sandlådan täcks över när den inte används, säger E. Fuller Torrey, en av författarna av studien till CBS.

Skönt att veta att du behöver inte säga upp bekantskapen med din älskling, men nu vet du riskerna.


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.