Nu varnar EU för potatis.
1 av 3
Nu varnar EU för potatis. - Foto: tt bild
Extra illa blir det om du steker eller friterar.
2 av 3
Extra illa blir det om du steker eller friterar. - Foto: tt bild
3 av 3
- Foto: tt bild

​Varningen: Vanlig potatis kan vara cancerframkallande

Det blir ännu farligare, beroende på hur du lagar potatisen.


En ny studie, gjord av EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet EFSA, visar hur potatis kan vara farligare än vad vi tror.

Ämnet akrylamid, som uppstår när mat med mycket kolhydrater värms upp för mycket, är nämligen cancerframkallande.

När potatisen bakas, steks, grillas eller friteras i en temperatur över 120 grader uppstår akrylamid, och ju varmare det blir, desto farligare är det.

Men det är också viktigt att hålla koll på färgen.

– Du ska inte äta potatisen om den är mörk. Den ska vara gyllene i färgen, säger forskaren Kit Grandby till danska bt.de.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
är du rädd för potatis?
Tack för din röst!