Söndag 27 Nov
Stockholm

Därför får du fotsvett – och så undviker du det

Det blir instängt och varmt i skorna.
Det blir instängt och varmt i skorna. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Sommaren är verkligen en svettig årstid. Får du ofta stinkande fötter kommer här tips på vad du kan göra för att minska på fotsvetten.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är få personer som lyckas dansa genom livet på helt odörfria fötter. Sommaren är inte helt otippat den allra svettigaste årstiden.

Men varför lukter det så förfärligt? Och går det att undvika?

Nyheter24 pratade med Carl Swartling, docent och överläkare på Svettkliniken i Stockholm. Han berättar att människor har hand– och fotsvett för att vi en gång gick på alla fyra.

– Då behövdes svetten för att vi skulle få grepp. Men inte för mycket, då blir det för halt. Däggdjur svettas fortfarande om tassarna av den anledningen, säger Swartling.

Att vi svettas är en reaktion på stress som styrs av den så kallade reptilhjärnan.

Vi får fotsvett för att vi en gång gick på alla fyra. Bildkälla: Shutterstock

– Det är som andning och matsmältning, det sköter sig självt. En del svettas mycket och en del lite, det är generna som avgör, förklarar Swartling.

Och av just den anledningen är det svårt att göra någonting åt mängden man svettas. Men det är inte mängden som avgör hur mycket det luktar.

– Svetten gör ju foten blöt, och luckrar upp huden. Då kommer bakterierna på huden fram, det är det som kan göra att det luktar, säger Swartling.

Inget tecken på dålig hygien

Det man kan göra för att undvika stanken är därför att tvätta fötterna extra noga – men det är inte säkert att det hjälper.

– Dessutom är inte dålig lukt ett tecken på dålig hygien. De bakterier som skapar lukten är inte farliga, de ska vara på huden.

Om man känner att man svettas mycket om fötterna har Swartling ett tips.

Har man extremt mycket fotsvett finns hjälp att få. Bildkälla: Shutterstock

– Det finns ett pulver man kan köpa på internet som man tar på fötterna. Då blir det torrt och fint, säger han.

Svettas man så mycket att livskvaliteten påverkas kan det vara så att man lider av hyperhidros – extremt svettning – vilket ungefär 300 000 svenskar har.

– Då kan man söka hjälp hos läkare, och få injektioner, säger Swartling.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.