Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför får du fotsvett – och så undviker du det

Det blir instängt och varmt i skorna.
1 av 3

Det blir instängt och varmt i skorna.

TT NYHETSBYRÅN

Under sommaren blir det extra svettigt – man kan ju inte ligga på stranden hela tiden.
2 av 3

Under sommaren blir det extra svettigt – man kan ju inte ligga på stranden hela tiden.

TT Bild

Svettigt värre.
3 av 3

Svettigt värre.

Thomas Johansson / TT Bild

Nyheter | 26/06/2015 21:02

Sommaren är verkligen en svettig årstid.

Det är få personer som lyckas dansa genom livet på helt odörfria fötter. Sommaren är inte helt otippat den allra svettigaste årstiden.

Men varför lukter det så förfärligt? Och går det att undvika?

Nyheter24 pratade med Carl Swartling, docent och överläkare på Svettkliniken i Stockholm. Han berättar att människor har hand– och fotsvett för att vi en gång gick på alla fyra.

– Då behövdes svetten för att vi skulle få grepp. Men inte för mycket, då blir det för halt. Däggdjur svettas fortfarande om tassarna av den anledningen, säger Swartling.

Att vi svettas är en reaktion på stress som styrs av den så kallade reptilhjärnan.

– Det är som andning och matsmältning, det sköter sig självt. En del svettas mycket och en del lite, det är generna som avgör, förklarar Swartling.

Och av just den anledningen är det svårt att göra någonting åt mängden man svettas. Men det är inte mängden som avgör hur mycket det luktar.

– Svetten gör ju foten blöt, och luckrar upp huden. Då kommer bakterierna på huden fram, det är det som kan göra att det luktar, säger Swartling.

Inget tecken på dålig hygien

Det man kan göra för att undvika stanken är därför att tvätta fötterna extra noga – men det är inte säkert att det hjälper.

– Dessutom är inte dålig lukt ett tecken på dålig hygien. De bakterier som skapar lukten är inte farliga, de ska vara på huden.

Om man känner att man svettas mycket om fötterna har Swartling ett tips.

– Det finns ett pulver man kan köpa på internet som man tar på fötterna. Då blir det torrt och fint, säger han.

Svettas man så mycket att livskvaliteten påverkas kan det vara så att man lider av hyperhidros – extremt svettning – vilket ungefär 300 000 svenskar har.

– Då kan man söka hjälp hos läkare, och få injektioner, säger Swartling.

Bildkälla