Studenterna i Uppsala har mer sex än för tio år sedan.
1 av 2
Studenterna i Uppsala har mer sex än för tio år sedan. - Foto: Karin Malmhav / SvD / SCANPIX
2 av 2
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

Så osäkert är "avbrutet samlag" egentligen

Det är vanligt bland unga.


Det finns många rekommenderade preventivmedel, trots det väljer unga att avbrutet samlag istället.

En studie från Duke University har kommit fram till att en av tre kvinnor i åldern 15-24 avbryter samlaget innan mannen får utlösning, som preventivmedel, rapporterar NY Mag.

– Här i Sverige är det hyfsat vanligt. Ofta uppstår det i situationer där det inte finns något annat preventivmedel till hands. Men det finns inga studier med exakt statistik över hur många som använder sig av metoden vad jag känner till, Johan Nilsson, sexolog på UMO, en ungdomsmottagning på nätet, till Metro.

Även om det inte finns några exakta siffror på antalet fall där avbrutet samlag lett till oönskad graviditet har metoden flera osäkerhetsmoment.

Många tänker kanske att det räcker med att "dra ut" i slutet av samlaget, vilket inte stämmer.

– Men i bland kan det komma spermier redan i början eller under samlaget, i den så kallade försatsen. Försatsen som egentligen inte innehåller spermier, kan i bland ändå göra det genom att spermier själva vandrat upp i urinröret från sädesledarna. Det kan också före den riktiga utlösningen ske en liten, knappt märkbar utlösning, genom att sammandragningar pressar upp spermier mot urinröret, säger Johan Nilsson till Metro.

Dessutom kan det finnas sperma kvar i mannens urinrör från tidigare utlösningar.

– Spermier kan överleva flera dagar i livmodern och i äggledaren. Får kvinnan en ägglossning tätt inpå ett samlag, finns en risk för graviditet, säger Johan Nilsson, Metro.

Chansen (eller risken) för att bli gravid beror på menstruationscykeln och är störst vid ägglossning. Den inträffar vanligen 12-16 dagar före nästa mens. Det finns olika sätt att räkna ut vilka dagar som är säkrare, men då krävs det att en undviker sex helt under ägglossningen, och inte bara avbryter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du avbrutet samlag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.