1 av 3
- Foto: tt bild
2 av 3
- Foto: tt bild
3 av 3
- Foto: tt bild

Gillar du stark mat? Då lär du älska det här

Riktigt goda nyheter för alla chililovers!


Gillar du att krydda maten lite extra? Nästa gång din älskling klagar på att du smakar som en chilifabrik när ni ska hångla, kan du ju bara säga att du är kryddig mat för att du vill leva längre.

Bild:TT

En ny stor studie, där forskare undersökt nästan en halv miljon kineser under en 11-årsperiod, visar att folk som äter kryddig mat sex eller sju dagar i veckan dog i mindre utsträckning än de som inte åt stark mat.

Enligt studien, som publicerats i British Medical Journal, visar också att stark mat minskar risken för cancer och hjärt- lungsjukdomar.

Bild:TT

Vad beror detta på då? Forskarna tror att det handlar om hur maten lagas, och den nyttiga mängden olja som används när man lagar exempelvis chilipeppar. Det kan också bero på man oftast har ris till stark mat för att dämpa hettan, och att kolhydraterna i riset gör gott.

Men även chili är nyttigt! Forskarna menar att ätandet av chili kan länkas till minskande av fetma, men att chili också innehåller antioxidanter, antiinflammatoriska ämnen och är bra för blodtrycket!

Så alla kryddälskare där ute, snaska på!

Mat
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
gillar du kryddstark mat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.