Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är nätdrogerna som snart blir olagliga

- 12/08/2015, 17:34
Nio substanser kommer att narkotikaklassas.
1 av 3

Nio substanser kommer att narkotikaklassas.

tt bild

Enligt folkhälsomyndigheten är substanserna lätta att överdosera.
2 av 3

Enligt folkhälsomyndigheten är substanserna lätta att överdosera.

tt bild

Knark.
3 av 3

Knark.

tt bild

Nio substanser kommer snart bli olagliga.

Nu tar läkemedelsverket i med hårdhandskarna mot knarket och drogerna på internet. Från och med nästa vecka kommer nio substanser att narkotikaklassas, vilket innebär att man måste ansöka om tillstånd för att föra in ämnena i Sverige. Sammanlagt handlar det om tre centralstimulerande ämnen, en hallucinogen och fem smärtstillande medel.

– Det här är substanser som är aktiva i väldigt små doser, vilket gör att de är lätta att överdosera. Det finns dödsfall kopplat till flera av de här substanserna. Det är inte helt ovanligt, säger Anders Persson, utredare på Folkhälsomyndigheten till Nyheter24.

Under de senaste åren har nätdroger varit ett hett samtalsämne, inte minst med tanke på syntetiska drogen spice. Och Folkhälsomyndigheten är ständigt på jakt efter nya farliga substanser.

– När det gäller syntetiska droger som till exempel spice är förgiftningar inte helt ovanliga. Det handlar om att skydda individen helt enkelt, säger Anders Persson på Folkhälsomyndigheten.

Här är substanserna som kommer att vara narkotikaklassade från och med 18 augusti:

– De centralstimulerande ämnena 3-fluorofenmetrazin (3-FPM), isopropylfenidat och metylnaftidat (HDMP-28)

– Hallucinogenen 25I-NBO

– De smärtstillande ämnena acetylfentanyl, butyrfentanyl och ocfentanyl


Borde man ta hårdare tag mot nätdroger?