Hjälmen observerar hjärnaktivitet med hjälp av pulselektroder
1 av 2
Hjälmen observerar hjärnaktivitet med hjälp av pulselektroder - Foto: www.neuroelectrics.com
Hjälmen ska kunna spåra och behandla depression med elektroniska pulser
2 av 2
Hjälmen ska kunna spåra och behandla depression med elektroniska pulser - Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

Här är hjälmen som ska bota depression

Som en fitbit för hjärnan.


Företaget Neuroelectrics i Barcelona har utvecklat en ny hjälm som säger sig kunna identifiera och behandla bland annat depression och strokes skriver The Guardian. Hjälmen fungerar så att den examinerar elektroniska pulser mellan hjärncellerna och kan på så vis diagnosticera medicinska tillstånd.

Bildkälla: Neuroelectrics.com

Hjälmen kan sedan behandla patienten genom att skicka elektriska stötar till den delen av hjärnan som är angripen. Företagets vd hoppas kunna utveckla hjälmens behandlingsförmågor till att även behandla ålders-relaterade sjukdomar så som Alzheimers och demens.


Bildkälla: Neuroelectrics.com

En hjälm kostar idag ca 10 000 euros vilket är utom räckhåll för många patienter. Företaget har i stället satsat på att sälja hjälmarna till forskningscenter runt om i världen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Polisen i Vaggeryd rapporterar om trafikolycka

"Flera polispatruller på plats vid trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

1 timme sedan
Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.