Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Långa arbetsdagar kan öka risken för stroke

- 20/08/2015, 23:30 -
Personer som jobbar mycket har en ökad risk för stroke.

Personer som jobbar mycket har en ökad risk för stroke.

Martina Holmberg / Martina Holmberg/TT

Jobbar du mycket? Det kan vara riktigt dåligt för din hälsa.

Enligt en ny multinationell studie löper de som arbetar mer än 55 timmar i veckan 33 procent högre risk för att få storke.

Detta jämfördes med personer som jobbar mellan 35 och 40 timmar i veckan.

Varje år drabbas 25 000 svenskar av stroke och fem tusen av dem som drabbas är i arbetsför ålder, skriver SVT.

Ju mer man jobbar över 40 timmar i veckan, desto mer ökar risken enligt forskarna.

– Vi vet inte säkert varför det är så men en möjlig förklaring är att personer som har långa arbetstider också har mycket stress. Man vet att de stresshormoner som utsöndras ökar risken för åderförkalkning och proppbildning vilket kan leda till en stroke, säger Töres Theorell professor emeritus i psykosocial medicin och en av studiens medförfattare till SVT.

Till resultatet har man tagit hänsyn till kön, ålder, medicinska riskfaktorer och olika hälsobeteenden.

– Det är det som gör att vi tycker oss kunna säga att lång arbetstid är en oberoende riskfaktor för stroke. Men vi kan inte helt utesluta att till exempel stillasittande kan vara en bidragande faktor till överrisken, säger Hugo Westerlund är professor i epidemiologi och chef Stressforskningsinstitutet och medförfattare till studien till SVT.

Både Westerlund och Theorell säger att det tar lång tid innan risken för stroke ökar hos de som jobbar mer än 40 timmar i veckan, skriver SVT.