Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 fakta som visar hur farligt det kan vara att sitta still

- 30/08/2015, 10:53
Att sitta stilla för länge på jobbet är direkt livsfarligt.
1 av 2

Att sitta stilla för länge på jobbet är direkt livsfarligt.

TT NYHETSBYRÅN

SÅ RES PÅ ER ALLA.
2 av 2

SÅ RES PÅ ER ALLA.

TT NYHETSBYRÅN

Vill du slippa dö i förtid? Res. På. Dig. Nu.

1. Att sitta still kan innebära färre år på denna jord

Att sitta still kontinuerligt anses som riktigt farligt enligt läkarna. Enligt läkaren Anders Hansen kommer över fem miljoner människor dö i förtid på grund av att de inte rör sig tillräckligt mycket.


Bildkälla

2. Stillasittande är lika farligt som rökning

Fem miljoner är även samma siffra på folk som dör i förtid av rökning. Tänk efter: att sitta still i längre perioder är som att röka. Vad gör du? Sitter du fortfarande?? Ställ dig upp NU.


Bildkälla

3. Det spelar ingen roll om du är normalviktig eller överviktig

Det är hur mycket du rör på dig som spelar roll. Att lägga till en 20 minuters promenad kan göra en stor skillnad. Att bara röra på sig lite mer än vanligt kan minska risken att dö i förtid med hela 16 till 30 procent.


Bildkälla

4. Bli vän med ditt lipoproteinlipas

Lipoproteinlipas är ett ämne som rensar blodet på fetter samt kolesterol och när du sitter stilla blir det ämnet inaktivt. Det är när du börjar röra på dig som ämnet aktiveras igen så håll igång på jobbet.


Bildkälla

5. Har du ett skrivbordsjobb?

Gör vad du kan. Sitt på en pilatesboll och jobba, då arbetar du ständigt med magmusklerna. Res på dig varje halvtimma och gå en liten runda på kontoret. Gå en långpromenad under lunchen. Huvudsaken är att du rör på dig och inte går samma grymma öde som alla andra omkring dig till mötes.


Bildkälla

Sitter du för mycket på jobbet?