Testa dig själv.
1 av 3
Testa dig själv. - Foto: Youtube / TT
Känner framförallt beska mycket.
2 av 3
Känner framförallt beska mycket. - Foto: Claudio Bresciani / TT / Claudio Bresciani/TT
Och surt.
3 av 3
Och surt. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Så vet du om maten smakar mer för dig än för dina vänner

Testa om du är en "supersmakare".


De flesta har någon gång ätit något som de hatar bredvid en vän som älskar det. Vissa saker smakar bara fel i din mun, men tydligen helt ljuvligt i någon annans. Varför är det så?

Jo, enligt programmet Sci Show, som Huffington Post rapporterar om, beror det på att vissa är så kallade "supersmakare". Och tycker du att något smakar helt galet så kan det betyda att du är en sådan.

Bildkälla: TT Bild

En supersmakare är enligt Sci Shows programledare Michael Aranda betydligt känsligare för alla de fem grundsmakerna salt, sött, surt, beskt och umami. De känner sådant som inte folk med vanlig smak känner, främst när det kommer till beska.

Bildkälla: Youtube

Orsaken är helt enkelt mängden och storleken på smaklökarna. Något som går att testa.

Kika på klippet för att se hur:


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 24 april

USA:s ultimatum till Tiktok: Sälj eller kastas ut

USA:s senat har röstat ja till ett förslag som kan komma att förbjuda Tiktok i landet. Techjätten måste kapa banden till Kina, eller slängas ut från den amerikanska marknaden.

Lägre vinst och högre kostnader för storbanken

Det går sämre än väntat för storbanken Handelsbanken.Vinsten pressas nedåt och kostnaderna lyfter med 12 procent i första kvartalet i år.

Amnesty: Mörkt år för mänskliga rättigheter

De många pågående konflikterna i världen har fått förödande konsekvenser för civila – och AI:s snabba intåg har gjort att desinformation sprids som en löpeld. Amnesty International målar en mörk bild av läget för mänskliga rättigheter globalt i sin årsrapport.

VMA om kraftig brand i Södertälje

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har utfärdats till boende i Södertälje med anledning av en brand i en industrilokal, rapporterar P4 Stockholm.

"Tiktok är inte vilket företag som helst"

Tiktok slängs ut ur USA. Eller? En rättslig strid väntar sannolikt, som kan ta flera år. Hur den prövningen kommer att falla ut är jättesvårt att sia om. Det är ytterst en fråga om en tolkning av konstitutionen, säger Nils Ivars, på advokatfirman Vinge i Sverige, som även är advokat i New York.