Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskare: Vintern blir extremt kall i år

- 02/09/2015, 12:00 -
Ser inte fram emot detta.
1 av 3

Ser inte fram emot detta.

TT

Brrr.
2 av 3

Brrr.

AP

Snö är okej – men kyla?!
3 av 3

Snö är okej – men kyla?!

TT NYHETSBYRÅN

Man skulle kunna tro att vintern blir extra snäll mot oss i och med att vi fick en rätt dålig sommar – men icke.

Sommaren var kort – Tomas Ledin hade rätt hela tiden för den regnade bort.

Och kanske kan man tro att vintern blir extra snäll mot oss i och med att vi fick en rätt dålig sommar. Dessvärre blir det inte så – för nu är väderfenomenet El Niño på väg och han är inte snäll, skriver danska Ekstrabladet.

Senast El Niño slog till så här hårt var år 1982 och 1997. Forskarna vet dock inte varför El Niño inträffar – men de kan se tydliga varningssignaler.

– När ytvattnet i östra Stilla havet är varmare än normalt, är El Niño under uppbyggnad, sa en klimatforskaren vid namn Wilhelm May tidigare i år.

El Niño som ändrar klimatet på båda sidor av Stilla havet kommer att vara kraftigare än någonsin och kommer att göra vår del av världen kallare. Europa kommer alltså att få en kallare vinter ön normalt.

– Vi ser en tendens till att vi under El Niño får kallare och torrare vintrar i länder som Danmark.

Men i andra delar av världen kommer temperaturerna bli lite högre än de brukar vara – till exempel väntas Australien få en varmare vinter än normalt skriver Ekstrabladet. Och generellt så kan 2015 visa sig vara ett av de varmaste åren på länge, om man ser till den globala genomsnittstemperaturen säger forskarna – tro det eller ej.