Torsdag 21 Okt
Stockholm

Då blir du vuxen – enligt forskning

Du är inte vuxen bara för att du tagit studenten. Skönt va?
1 av 2
Du är inte vuxen bara för att du tagit studenten. Skönt va?. Foto: tt bild
Wooo!
2 av 2
Wooo!. Foto: tt bild

Känner du dig barnslig ibland? Det är helt okej.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En ny brittisk studie, där 2000 personer över 18 har deltagit, har tagit reda på den stora frågan: När är man vuxen egentligen?

I studien har man frågat folk vad som får dem att känna sig vuxna, och vad som inte ger vuxenpoäng alls, och ut efter det räknat ut när i livet den genomsnittlige britten känner sig vuxen.

64 procent av de tillfrågade tyckte att köp av egen bostad gav flest vuxenpoäng, tätt följt av ett bli förälder. 52 procent svarade att man är vuxen när man gifter sig.

Vad som inte ger så mycket vuxenpoäng är att vara beroende av sina föräldrar, och att flytta hemifrån sent i livet. Undersökningen kom fram till att snittåldern för att bli vuxen är 29 år.

Bild:TT

– Fler än någonsin flyttar hemifrån, gifter sig och skaffar barn sent i livet. Det här gör att folk ser sig själv som vuxna allt senare, oberoende av hur gamla de är, säger Frank Furedi, som forskar i sociologi vid universitetet i Kent, till The Independent. Han menar att vuxenlivet numera handlar mer om ansvar, och inte om vilket år du är född.

– Den här forskningen visar att det är viktiga händelser i livet som ger ökat ansvar som gör dig vuxen. Fram tills dess ser du fortfarande dig själv som icke vuxen, säger Furedi till The Independent.

Så, om du känner sig som ett förvuxet barn ibland är det helt okej. Du är inte ensam.

känner du dig vuxen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela