Lördag 20 Aug
Stockholm

5 otäcka saker som kan hända om du inte botar din könssjukdom

1 av 7
2 av 7
3 av 7
4 av 7
5 av 7
6 av 7
7 av 7

Kanske dags att gå och testa sig?

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Herpes

Herpes i underlivet, så kallad könsherpes, kan leda till blåsor på könet och analen, men kan också vara symptomfritt. Många kan få återkommande blåsor. Det kan orsaka mycket smärta.

Könsherpes kan i värsta fall överföras till barnets ögon vid förlossning, något som kan ge allvarliga konsekvenser. I vissa fall kan herpes leda till livslånga besvär. Herpes går inte att bota, men kan lindras med medicinering.

Bild:TT

2. Gonorré

Gonorré kan smitta via vaginalt och analt samlag, och vid avsugningar. Symptomen kan vara att snoppbärare får ont när de kissar, men många gånger är gonorré symptomfritt.

Obehandlad gonne leder till att risken för överföring av andra könssjukdomar, till exempel HIV, ökar. Det kan också leda till att det blir svårt att få barn i framtiden, eftersom viruset kan skada äggledare och bitestikel.

Bild:TT

3. HPV

HPV är vanligt, och en majoritet av alla som är sexuellt aktiva kommer att drabbas någon gång under sitt liv. Det smittar lätt och det finns över 150 olika typer av viruset, bland annat kondylom. Viruset kan orsaka vårtor på penis, blygdläppar och omkring urinröret.

Så kallad högrisk-HPV kan i allra värsta fall leda till cancer i livmoderhalsen, penisen och analen.

Bild:TT

4. Klamydia

Klamydia är Sveriges vanligaste könssjukdom, och överförs lättast via vaginalt och analt sex. Klamydia är lätt att bota, men är ofta symptomfri.

Om du har obehandlad klamydia kan det leda till skador på bitestikel eller äggledare, som kan göra det svårt att få barn.

Bild:TT

5. Syfilis

Det ruggiga med syfilis, som smittar genom samlag, är att det sprider sig i hela kroppen. Syfilis är en ovanlig men mycket allvarlig sjukdom. Till symptomen hör feber, svullna lymfkörtlar och utslag på kroppen.

Om syfilis upptäcks i tid blir du helt frisk efter behandling. Men obehandlad syfilis kan orsaka allvarliga hjärt-, hjärn- och nervskador.

Bild:TT

Källor: RFSL och Vårdguiden

Testar du dig regelbundet för könssjukdomar?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.