Sov ut!
1 av 3
Sov ut! - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Sovmorgon skulle uppskattas av många.
2 av 3
Sovmorgon skulle uppskattas av många. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Allt för att undvika sömnbrist.
3 av 3
Allt för att undvika sömnbrist. - Foto: Nina Varumo / SvD / SCANPIX

Forskare: Låt jobb- och skoldagen börja vid 11

Det känns som att många ungdomar kommer att uppskatta det här.


Vi vet alla hur det är, det är inte alltid svinlätt att ta sig upp på morgonkvisten. Och det verkar som att det inte är kanon heller – i alla fall inte för ungdomar. Oxford-professorn Paul Kelley har nämligen, enligt Guardian, slagit fast att kidsen i åtminstone Storbritannien sover alldeles för lite.

Bild: TT

Och han har lite förslag för hur man ska lösa det. För barn mellan åtta och tio år är det inga konstigheter, de bör börja skolan vid 08:30. Men sen börjar det hända grejer. 16-åringar bör, enligt Kelley, inte börja förrän vid tio och 18-åringar borde inte börja förrän vid elva på förmiddagen.

Bild: TT

Något som han nu driver som fråga i Storbritannien tillsammans med forskare från såväl Oxford som Harvard. Deras rekommendationer kommer från att man nu har en djupare förståelsen om hur dygnsrytmen påverkar oss – vilket i sin tur kan hjälpa till att uppnå bland annat maximal koncentration, skriver Guardian.

Bild: TT

Men annars då? Well, annars kan det gå illa – det säger Kelley.

– Det här är en stor fråga för samhället. Rent allmänt lider många av sömnbrist men människor mellan 14 och 24 drabbas hårdare än andra, säger Kelley till Guardian och fortsätter:

– Det här hotar folks allmänhälsa, humör och mentala hälsa.

Så, det låter väl som att det är något att fundera på. Eller?

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Låter det som en bra idé?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.