Vi behöver alla gos!
Vi behöver alla gos! - Foto: Wong Maye-E/TT

3 vetenskapliga bevis på att din hjärna mår bra när du får gosa

Hjärnan sparar energi när du har dina nära omkring dig.


Forskare har kommit fram till att hjärnan slappnar av som mest när du är tillsammans med dina närmaste vänner eller familjen. Förut har man trott att hjärnan är som mest avslappnad när man är ensam, men nu verkar det alltså som att så inte är fallet. Här är anledningarna till varför det är viktigt med närhet.

1. Det är lättare att gå upp för en uppförsbacke

Man har gjort studier som visar att uppförsbackar verkar luta mindre om man ska bestiga den tillsammans med en kompis än om man ska göra det själv. Och den verkar flackare ju längre man känt varandra.

Bildkälla

2. Att hålla handen gör dig lugn

När du är ensam uppfattar hjärnan att du måste lösa alla problem på egen hand. Men håller du handen med din allra närmaste blir du lugn. Det kom man fram till i en studie när försökspersonen fick lätta elstötar – stresspåslagen försvann helt när de höll handen på sin partner.

– Att hålla hand är särskilt bra, men alla sätt att bygga relationer och samspela med andra ger den trygghet som får hjärnan att räkna med att vi löser problem tillsamman, säger professorn James Coan till Svenska Dagbladet.

Bildkälla

3. Du blir trygg i en grupp

Till och med strutsar vet att vi är starkare tillsammans. Om de står i en flock behöver varje enskild struts inte titta sig om efter rovdjur lika ofta, men samtidigt öka sin säkerhet. Hjärnan sparar energi genom att sprida riskerna och fördela arbetsbördorna.

– Hjärnan tror att det är färre problem som ska lösas när det finns människor i ens närhet – och tvärtom om man är ensam. Då är det som att gå med tung ryggsäck inför vilken ansträngning som helst, säger professorn James Coan till Svenska Dagbladet.

Bildkälla

Listan baserar sig på en artikel i Svenska Dagbladet.

/
/
/
Gos
/
Mys
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens mur har rasat

En bit av muren i byggnaden Børsen har rasat på lördagsmorgonen, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

1 timme sedan
Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

1 timme sedan
Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.