Det är möjligt att jorden går under menar professorn.
1 av 3
Det är möjligt att jorden går under menar professorn. - Foto: Discovery
Se bara hur det gick för dinosaurierna.
2 av 3
Se bara hur det gick för dinosaurierna. - Foto: TT/AP
Men Nasa ska ändå ha bra koll på vad som händer där ute i rymden.
3 av 3
Men Nasa ska ändå ha bra koll på vad som händer där ute i rymden. - Foto: tt bild

Expert: Jorden kan visst gå under

Det är inte helt omöjligt att det kan ske inom den närmsta framtiden.


Professorn Robert Walsh, som är chef för forskning vid Central Lancashire universitetet, säger att världen visst kan gå under inom de närmsta veckorna – trots att Nasa hävdar motsatsen, skriver The Mirror.

Bildkälla

Han hänvisar till dinosaurierna som dog när jorden träffades av en astroid. Att det skulle kunna ske igen är därmed inte helt omöjligt menar han. Alltså måste forskarna ta det yttre hotet på allvar.

Bildkälla

Jorden har överlevt flera destruktiva attacker enligt Robert Walsh. Ett färskt exempel är när en astroid slog ned i Chelyabinsk i Sibirien år 2013. Förutom att en lastbil exploderade så skadades ett hundratal människor. En sådan händelse hade varit mer förödande om det inträffat i till exempel London eller New York menar han.

Bildkälla

Dessutom träffas jorden av utomjordiskt material varje dag, som tur rör det sig om små stenar.

Även om jorden kan gå under så har Nasa möjlighet att upptäcka en astroid i tid, enligt Robert Walsh. Man jobbar globalt för att ha koll på om det är något hotfullt på väg mot oss. En grupp människor som kallas "Spaceguard" upptäcker och spårar objekt och försöker fastställa massan och vad de är gjorda av.

Det finns dessutom planer för hur vi skulle kunna förstöra en astroid. Att göra en "Hollywood" och spränga astroiden är dock inte att föredra. Det till exempel bättre att försöka ge den en knuff så att den byter bana, skriver The Mirror.

Bildkälla

Därmed skulle hoppet inte vara helt ute om det nu skulle vara så att konspirationsteoretikerna har rätt och jordens undergång inträffar nu i slutet av september. Men förhoppningsvis har de fel och vi kommer att få existera på jorden minst 100 miljoner år till!

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd för att jorden ska gå under?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ukraina: 37 000 människor kan saknas

Utsläpp från myndigheters tjänsteresor ökar

Utsläppen från svenska myndigheters tjänsteresor ökade mellan 2022 och 2023. Men nivån på utsläppen ligger fortfarande mycket lägre än året före pandemin.

Krock mellan bil och malmbil utanför Pajala

En person har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter att ha krockat med en lastbil utanför Pajala, uppger polisen.

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

Parlamentet i Georgien har röstat för att gå vidare med ett kontroversiellt lagförslag med röstsiffrorna 78–25. Lagförslaget, som gör att organisationer med utländska kopplingar kan stämplas som att driva "främmande makts intressen", debatteras vidare under kvällen.

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet. Finska medborgare är i chock, rapporterar Sveriges Radio.

Man åtalas för grovt övergrepp mot barn

En man i 45-årsåldern åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot ett sjuårigt barn i Västerås, rapporterar VLT.