Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 saker om självskadebeteende alla borde veta

- 21/09/2015, 19:41 -
Att prata om sitt destruktiva beteende kan vara otroligt jobbigt.
1 av 6

Att prata om sitt destruktiva beteende kan vara otroligt jobbigt.

JONAS EKSTROMER/tt bild

Många ungdomar lider av stress, depression och ångest.
2 av 6

Många ungdomar lider av stress, depression och ångest.

JONAS EKSTRÖMer/tt bild

3 av 6

Svenska Dagbladet/tt bild

4 av 6

Christine Olsson / tt bild

5 av 6

tt bild

6 av 6

tt bild

Hur kan du vara säker på att du inte känner någon som är drabbad?

1. Vad är självskadebeteende??

Självskadebeteende kan se väldigt olika ut, och bero på många olika saker. Att skada sig själv kan vara ett sätt att fly från jobbiga känslor, som oro, ilska, stress eller tomhet.

2. Olika typer

Den vanligaste formen av självskadebeteende som leder till att man får åka in på sjukhus är medveten förgiftning, till exempel med alkohol. Andra vanliga sätt kan vara att skära sig själv, bränna sig eller sticka sig själv.

3. Hur vanligt är det?

Bland barn är det vanligare att flickor skadar sig själv än pojkar, och de flesta som vårdas för självskador är 16-17 år gamla. Bland 13-15-åringar utgjorde flickor 84 procent av de som behövts läggas in på sjukhus. I en studie från 2012 svarade uppemot 40 procent av högstadieungdomarna som svarade att de någon gång provat att skada sig själva.

4. Vad gör du om du eller någon du känner är drabbad?

Ju tidigare någon som skadar sig själv får hjälp desto bättre. Om du vill prata med någon anonymt kan du ringa till Nationella Hjälplinjen på 020 22 00 60, eller Bris på 116 111. Om du tycker det känns jobbigt att söka hjälp kan du be någon annan att göra det.

Är du orolig över någon du känner, fråga hur hen mår, men var försiktig. Pressa inte, låt det ta tid och finns där när personen vill prata.

5. Hur behandlas det?

Eftersom självskadebeteende ofta är en konsekvens av djup inre smärta, så finns det ingen mirakelkur. Det finns läkemedel som kan lätta symptomen för depression, ångest och stress, men oftast ligger problemet mycket djupare än så. Att ta sig ut ur ett destruktivt beteende kan vara en lång process, men oftast är att prata med någon en bra början. Och du. Glöm inte bort att livet kan vara förjävla fint ibland, och att det ligger vackra dagar framför dig.

Bildkälla

Källor: Socialstyrelsen, Vårdguiden och SR