Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför riskerar dagens unga att dö i förtid

- 25/09/2015, 00:01
1 av 3

NTB scanpix

2 av 3

TT

3 av 3

TT NYHETSBYRÅN

Trodde du att du skulle bli över hundra år och överleva dina framtida barnbarn? Tyvärr pekar en ny rapport på att dagens unga kommer dö yngre än sin föräldrar.

Anledningen är att vi äter mer skräpmat, röker och dricker alkohol som aldrig förr. Världshälsoorganisationen går nu ut med en ny rapport där allt pekar på att dagens européer kommer dö tidigare än äldre generationer. Tidigare har människan bara blivit äldre och äldre. Det har berott på ökad kunskap om hälsa, tillgång till mediciner och förbättrade levnadsvillkor men den trenden verkar vara på väg ut. Istället varnar forskare för att dagens unga kommer dö i allt yngre ålder än sin mor-och farföräldrar.

– Nästa generation kommer leva ett kortare liv än vi, det är inte acceptabelt, säger doktor Claudia Stein, som jobbat med rapporten, till The Guardian.

Européerna röker och dricker mer än de flesta kontinenter. Vi får i oss i genomsnitt elva liter ren sprit varje år och 30% av oss röker medan 60% av Europas befolkning är överviktig. Det gör oss till den näst fetaste världsdelen, strax efter USA. För att lösa problemet föreslår Världshälsoorganisationen att man ska införa en särskild sockerskatt och att lägsta priset på alkohol ska höjas.

Forskarna till rapporten kom även fram till att det finns tre viktiga faktorer som gör att vi mår bra, det är jobb, utbildning och bostad. Nyckeln till lycka verkar också att ha en årsinkomst på cirka 85.000 kronor. De som tjänar mindre är i större grad olyckliga, men lyckonivån ökade inte ju mer man hade i plånboken enligt rapporten som publicerades på The Guardian.