Därför är det positivt att tänka negativt

- 10/10/2015, 18:38
Du behöver inte alls tänka positivt. Obs, bilden visar inte positivt tänkande.
1 av 3

Du behöver inte alls tänka positivt. Obs, bilden visar inte positivt tänkande.

TT

Eller?
2 av 3

Eller?

Faksimil / Pinterest

Det är helt ok om du inte är det.
3 av 3

Det är helt ok om du inte är det.

Faksimil / Pinterest

Det är lugnt, du kan sluta lyssna på alla som säger att du ska "tänka positivt".

Är du skittrött på att folk säger att du ska ha en lite mer positiv syn på saker och ting har du äntligen ett bra svar.

Karolinska Institutet skriver på sin hemsida att personer faktiskt är lagda åt antingen det optimistiska eller pessimistiska hållet. Även om du för en stund kan ändra inställning så är du i grunden positiv eller negativ, och det kan ingen ändra på.


Bildkälla

– Vi vet att den som har en mycket realistisk bild av verkligheten ofta uppfattas som en dysterkvist. Vi vet också att människor i genomsnitt har en alltför positiv bild. Vi tror inte sjukdomar, skilsmässor och olyckor ska drabba oss i den utsträckning som de rent statistiskt gör, säger Mikael Landén, professor i psykiatri vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik.

Extrem optimism kan till och med vara skadligt, till exempel för en person som är inne i ett skov av mani. Det kan kännas behagligt för personen men vara rent av livsfarligt och bör medicineras.

"Måna om negativa tankar"

– Att uppleva glädje eller ledsenhet har inget syfte i sig självt. Vårt stämningsläge är kroppens sätt att säga åt oss att vi ska fortsätta eller sluta med det vi gör. Därför ska man måna om negativa tankar, för de visar att kroppens system fungerar, säger Landén och fortsätter:

– Negativa tankar signalerar att vi inte trivs och att vi bör försöka förändra något i vår tillvaro. Det är först när positiva eller negativa tankar börjar leva ett eget liv, frikopplade från och opåverkade av våra livsomständigheter, som de behöver behandlas. Alltså när humöret stjälper i stället för hjälper oss.

Inställning spelar ingen roll

Den som har alltför negativa tankar ska förstås söka hjälp om den mår dåligt av det, men om du är en positiv eller negativ person påverkar inte dina chanser att må bättre.

Till exempel placoboeffekt kan användas vid behandling och då spelar ingen roll om du är en optimist eller pessimist. Det handlar i stället om positiva förväntningar, vilket enligt Karolinska institutet inte har ett dugg att göra med ditt temperament.


Bildkälla