Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny forskning: Att räkna dina leverfläckar kan vara livsavgörande

- 19/10/2015, 18:41
1 av 2

Hudceller.
2 av 2

Hudceller.

TT NYHETSBYRÅN

Om du har fler än 11 leverfläckar på en arm så är risken större att du drabbas av hudcancern Melanoma, visar ny forskning.

Under åtta år har forskade elever från Kings College på Melanoma, en slags hudcancer som drabbar 13 000 engelsmän och över 3 000 svenskar varje år.

Det är en ökande siffra bland svenskarna, enligt organisationen euromelanoma. Sjukdomen uppstår i form av konstiga leverfläckar.

Resultatet fick man genom att följa 3 000 kvinnliga tvillingar i England och samla information om deras hudtyp, fräknar och leverfläckar.

Därefter gjorde de samma process på 400 män och kvinnor, och kunde på så vis avläsa hur stor risken för hudcancer är.

Kvinnor med fler än sju leverfläckar på sin högerarm löpte 9 gånger risken att ha fler än 50 märken på sin kropp. Medan de med fler än elva förmodligen har över 100 märken på kroppen. Och löper därmed en större risk att drabbas för cancer.

Bildkälla TT Nyhetsbyrån

Slutrapporten kommer från avdelningen för tvillingforskning på Kings College och är främst skriven av forskaren Simone Ribero.

– Resultatet kan vara av väsentlig vikt för vårdcentraler, eftersom man genom GPs snabbt kan uträkna totala mängden leverfläckar bara genom att scanna en lättillgänglig kroppsdel.

Men Melonoma kan uppstå var som helst på kroppen, du kan därför inte vara säker bara genom att kolla dina armar. Vanligast ställe att drabbas på för män är överkroppen och kvinnor på benen, skriver BBC.